Hvor godt kjenner du Fosen?

Prøv å løs denne rebusen!
Kultur

Gjennom denne rebusen skal du finne fram til bokstaver som til slutt danner en setning. Denne setningen kan du sende inn på en mail til avisa: redaksjonen@fosna-folket.no

Merk mailen med "Fosen-rebus"!

Torsdag i kommende uke vil en vinner bli trukket ut. Vedkommende vil få en liten overraskelse som premie fra Fosna-Folket  i posten.

Lykke til!


Fosen-rebus

1: Vi starter vår rundreise i Fosen ved et vann midt i den sørlige delen. To riksveier møtes her ved vassdraget  hvor man også kan fiske etter laks. Det konkrete vannet har vært mye omtalt, da det her har kommet noe helt nytt som mange er opptatt av. Vi er ute etter første bokstav.

2: I  1892 ble en Fosen-kommune delt i tre. To av disse kommunene er fortsatt egne kommuner – den tredje er i dag sammenslått med en annen. Vi er ute etter tredje bokstav i den kommunen som i dag ikke lenger eksisterer.

3: Ferden fortsetter videre med ferge ut til ei øygruppe. I denne øygruppa er en av øyene bebodd.  Her ble det innviet et kapell på 1970-tallet. Mange foretrekker sykkel når de skal ta seg rundt på øya, som er kjent for steinaldersauene.  Hva heter den største og bebodde øya i øygruppa? Vi er ute etter tredje bokstav. Med dette er første ord i løsningsteksten på plass!

4:  Nå venter en lengre kjøretur. Vi skal opp i høyden - langt opp i høyden og inn til et område som fortsatt bærer et samisk navn. Bilen parkeres. Nå  må vi ta på oss ryggsekken og bruke beina for å ta oss opp  til en  topp som rager nesten 700 meter over havet. Hva heter denne toppen? Finn fram til første bokstav!

5: Etter vår utflukt i høyden, tar vi oss over i bil igjen og til lavlandet. Neste mål er vestover. Her skal vi besøke en stor naturskapt severdighet som besøkes av mange ikke minst i sommerhalvåret. I sitt slag er den landsdelens største. Her er en flott utsikt, og her har vært holdt både utstillinger og konserter. Bokstaven vi er ute etter står tredje sist.

6. Vi leier oss en båt. Nordover bærer det til ei idyllisk lita grend. Grenda kan man også nå på hjul fra kommunesenteret, men det går raskere med båt.  Vi passerer en fyrstasjon i det vi nærmer oss grenda.  Første bokstav i grendas navn er…

7: Vi er tilbake i bil. Nå skal vi til en kommune lengre sør for å besøke ei kirke. Kirka er ei korskirke i tre som ble innviet i 1932. Den nye kirka, bygd på initiativ og midler fra en kjent forfatter, erstattet en eldre kirke som hadde blitt revet. Den bokstaven du nå trenger står som nummer to.

8: Vi fortsetter i bil. En ny kommune venter.  Nå skal vi til nok ei øy med rundt 200 innbyggere. Øya har lenge vært landfast med bru. Fra denne øya kan man fortsette videre med ferge. Skolen ble nedlagt på midten av 1970-tallet. Hva heter plassen på fastlandet som brua fra denne øya treffer? Vi er ute etter siste bokstav. Med denne brikken er nok et ord på plass. Du setter nå inn et bindestrek før du går løs på neste gåte.

9: Vi har nå valget mellom bil og båt. Vi får skyss med båt og takker ja til det. Vi skal inn ei fjordarm og går til kai på en plass hvor det tidligere var stor byggevirksomhet. Denne virksomheten er i dag flyttet til et annet sted i samme kommune. Hvor har vi lagt til kai? Første bokstav er den som gjelder.

10: En hel uke  var neste stoppested på tv-skjermene i fjor, hvor målet var å øke folketallet. Det gikk rimelig bra. Det er den lengste fjorden i denne kommunen vi er ute etter. Den tredje bokstaven må du merke deg.

11: Turen fortsetter sørøstover på Fosen-halvøya. Vi passerer en stor innsjø som strekker seg gjennom to kommuner. Kommunen vi kjører inn i har vært kjent for ei landbruksdrift som skiller seg noe ut fra de i de andre Fosen-kommunene.  Kommunen er også kjent for å ha fostret en stor gründer. Vi er ute etter hans navn. Nest siste bokstav i hans fornavn er også nest siste bokstav for endelig løsning!

12: Vår reise avsluttes i en kommune som har bare to kirkesogn og to barneskoler. Selv om kommunen i areal er en miniputt, er den sentral på en rekke felt. Siste bokstav i kommunens navn er siste brikke som skal på plass. Vi er nå kommet til veis ende!