Den magiske blues-resepten er tilbake

Fantastisk fredag da Ørland Bluesfestival ble ført tilbake til originaloppskriften. Nå venter en musikalsk superlørdag.

Watermelon Slim brukte fredag kveld til å være spontan gjesteartist for flere andre, som her sammen med JT Lauritsen.   Foto: Skjalg Ledang

Blueskameratene Tor Hognes og Kjell Inge Brovold smilte bredt over suksessen med å ta festivalen tilbake til Ørland Kysthotell.  Foto: Skjalg Ledang

Festivalkunstner og bluesmusiker Stan Street (t.h.) viser et av sine bilder til festivalmusikerne Jon Grimsby, Jan Tore Lauritsen og Billy Gibson.   Foto: Skjalg Ledang

Kultur

Etter flere år med nedgang i besøkstallet snudde trenden da den 16. bluesfestivalen i rekken for alvor tok av på Brekstad fredag kveld. Blant smilende musikere og gjester vandret festivalgeneral Tor Hognes og festivalveteran Kjell Inge Brovold, alias Jolly Jumper, rundt og gliste fra øre til øre.

Brovold har ikke bare stilt på scenen sammen med makker Big Moe på hver eneste Ørland Bluesfestival. Brovold er også mannen som mer enn noen annen har sørget for at et internasjonalt stjernegalleri av bluesmusikere har gjestet festivalen.

- Festivalen i mitt hjerte

- Ørland er festivalen i mitt hjerte. Lørdagen vil bevise at beslutningen om å gå tilbake til å bruke kysthotellet er helt riktig, sier Kjell Inge Brovold i det klokka viser senkveld fredag.

Ble færre og færre

- Publikum vokste år etter år, og da vi også tok i bruk Ørland kultursenter trodde vi det ville føre til flere besøkende, sier leder Tor Hognes i Ørland Bluesklubb. I stedet gikk det motsatt vei. Den intime atmosfæren, der musikere og gjester koste seg side om side, forsvant. Og det samme skjedde med antall blueselskere som fant veien til festivalen.

- Store Sal ved kultursenteret er overhodet ikke et blueslokale, fastslår Brovold.

Tilbake til røttene

Etter festivalens 15-årsjubileum i fjor måtte noe gjøres, festivalen  skal tross alt også bære seg økonomisk. Løsningen ble å følge samme oppskrift som den tradisjonelle bluesmusikken, å søke seg tilbake til røttene. I dette tilfellet de første årene etter at festivalen startet i år 2000.

Watermelon Slim

Med to scener ved Ørland Kysthotell og scene i kommunestyresalen ble fredagskvelden en sammenhengende suksess inn i lørdagsnatta. Kveldens artister fra inn- og utland bød på spennvidde i repertoaret, fra det akustisk forsiktige via funky rytmer til heavy blues. Blant kveldens artister vandret legendariske Watermelon Slim omkring med munnspillet i lomma og endte som gjesteartist på flere scener. Lørdag er han en av mange artister som skal bevise at Kjell Inge Brovolds ord holder stikk.

Klar for superlørdag

Artistene som skapte den gode gamle festivalstemningen lørdag var Steinar Albrigtsen og Monika Nordli, Blueskollektivet, JT Lauritsen & Billy Gibson, Geir Bertheussen Blues Express, Marcus Løvdal, Krissy Matthews Band og irske Grainne Duffy.

- Du kan gjerne skrive at vi lørdag skal by på et show som Jan Erik (Big Moe, red. anm.) fortsatt ikke kjenner alt innholdet i, sier en opplagt og spøkefull Kjell Inge Brovold. Det lover godt før festivalens store kveld som starter med kortreiste delikatesser på havets festbord.