Foreningen har allerede fått inn så mange resultater fra tusenvis av frivillige som har deltatt, at man kan se en del klare trender:

Gråsisik som enkelte år kan være en dominerende art rundt mange foringsplasser har i år et bunnår representert på kun tre prosent av foringsplassene.

Mer spettmeis og pilfink

Også andre utpregede frøspisere som dompap, grønnsisik og grønnfink har markert nedgang i forekomsten her til lands denne vinteren. Mens arter som spettmeis og pilfink fortsetter å utvide sine leveområder.

Som tidligere år er det kjøttmeis, blåmeis og skjære som inntar de første tre plassene på Hagefugltellingen.

Kan ha dratt øst

To av fjorårets vinnere, dompap og flaggspett, har klar tilbakegang med nedgang fra 54 prosent til 37 prosent.

NOF mener å ha en forklaring på hvor gråsisiken kan ha gjort av seg. Dompap, grønnfink, grønnsisik og gråsisik er kjente arter for folk flest. De kan opptre i store antall enkelte år for så å være helt fraværende andre år. I år har alle disse artene hatt nedgang i tellingen i forhold til i fjor.

De store mengdene av disse «frøspiserne» kan befinne seg i skogene innover Sverige, Finland og Russland denne vinteren. Mens i andre år kan vi få stor innvandring til Norge fra nettopp disse områdene hvis det er liten tilgang på frø.

Som tidligere år er det kjøttmeis, blåmeis og skjære som inntar de første tre plassene på Hagefugltellingen. På bildet: blåmeis på foringsplassen. Foto: Knut Dreiås