Inger Karen (49): – Veldig skummelt for en heimføding som meg, men jeg er så glad jeg tok turen

Inger Karen Grøtting (49) i Åfjord besøkte for tre år siden områdene i afrikanske Malawi, hvor Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation gjør en utrettelig innsats for å sikre befolkningen blant annet rent vann.

Inger Karen Grøtting under et besøk på en av skolene i Malawi.  Foto: privat

Kultur

Foreningens hjelpearbeid i Malawi er årets mottaker av Fosengaven.

LES OGSÅ:
* Setter seg hårete mål om å samle inn én million kroner - Fosna-Folket
* Satte ny rekord for det store Fosen-løftet - Fosna-Folket
* – 300.000 takk til Fosen - Fosna-Folket

– Veldig skummelt for en heimføding som meg

– Ola Grønn-Hagen er min onkel og fadder, så jeg hadde i mange år snakket om å se med egne øyne hva hans innsats gikk ut på. Det ble en opplevelse for livet, medgir Inger Karen Grøtting, som opprinnelig er fra Ørland.

Hun hadde lovt, men uten å egentlig ønske det, å være med til Malawi.

– Jeg hadde jo lyst til å se hva onkel Ola ivret for, men jeg er jo ikke noe glad i å reise. I alle fall ikke til Afrika. Langt unna hjemme, ukjent og veldig skummelt for en heimføding som meg. Men hvor mange år kan man si «jeg kan ikke bli med i år, men neste år kanskje», forklarer Grøtting.

Brønn i Malawi

Elefanter og flodhester

Så kom året hun hadde sagt ja. Det ble bestemt at høsten 2017 skulle tre uker tilbringes i Malawi.

– Onkel Ola lovte å passe på meg og måtte dele rom med meg i tre uker. Han sa han skulle se til at ingen elefanter og flodhester tok meg, selv om jeg vel mest var redd de «farene» som får plass i ei lomme, sier Inger Karen Grøtting.

Etter første natta var all redselen overskygget av alle andre opplevelser.

Inger Karen Grøtting tenker å dra til Malawi på nytt besøk igjen senere.  Foto: Privat

Kom dit det ikke var noe

– Det ble besøk på skoler der vi fikk se hvilke muligheter barna får når skolene blir store nok til å romme alle, samtidig som fasilitetene blir slik at man kan ha forutsetning for å drive med læring.

For reisefølget ble det også lange bilturer, milevis på veier som man ikke tenkte man kunne kjøre bil på.

– Langs disse veiene møtte vi folk gående, syklende og kjørende, nedlastet med alt fra brensel, møbler og levende høner. Vi kjørte milevis innover veier der man først kunne se en gris, så var det ikke flere griser, men man kunne se ei geit. Så gikk det over til å kun være noen få høner, til å komme dit det ikke var noe, ingen ting, forteller Inger Karen Grøtting.

Rachel Karner i Åfjord finansierte denne brønnen i forbindelse med hennes 90-årsdag.  Foto: Privat


– Det er så essensielt

Hun fikk være med på åpningen av flere brønner. Det er bygget 262 brønner som teoretisk forsørger 80.000 mennesker, men i realiteten mange flere. Med 30 kroner, tilsvarende ei flaske brus, kan man gi et menneske i Malawi rent vann for et helt liv.

– Den ene brønnen vi åpnet var finansiert av Rachel Karner, som bor i Åfjord. Gaven var gitt i forbindelse med hennes 90-årsdag. Det var stort. Av de 18 millionene som bor i Malawi, er det ennå mellom fire og seks millioner som ikke har rent vann i sitt nærområde.

Grøtting understreker hvor viktig tilgangen på vann er.

– Da vi kjørte gjennom områder hvor de ikke hadde brønner med rent vann i nærheten kontra dem som har, så var det så synlig hvor stor forskjell dette utgjør. Der hvor en var tvunget til å gå fem timer for å hente vann, måtte barna bistå i dette arbeidet. Dermed kunne de ikke gå på skole. Tilgang på rent vann der man bor, er så essensielt. Og vi besøkte steder der hvor det var ingen ting av infrastruktur fra før. Så ble det satt i drift en brønn, og vi fikk se hvor mye dette betydde, sier Inger Karen Grøtting som tenker å dra nedover på nytt besøk igjen senere. Når det blir er naturlig nok enn så lenge uvisst.

Ola Grønn-Hagen og Anja Hovde i forbindelse med Fosengaven 2015.   Foto: Skjalg Ledang


Stolt

Hun er grundig stolt over det arbeid onkelen har gått i bresjen for.

– Pengene som kommer inn går hundre prosent til dem som trenger det. Onkel Ola bruker av egen pensjon for å ta seg fram og tilbake til Malawi og rundt om i landet.

Siden Ola Grønn-Hagen og Arnstein Bjørke, Inger Karens søskenbarn, begynte å tenke tanken om å kunne hjelpe noen i 2005, har det skjedd mye. Arnstein Bjørke er daglig leder og medeier i Forlagshuset Vigmostad & Bjørke i Bergen, som er den største bidragsyteren til prosjektet.

– I Malawi har stiftelsen fått til 117 nye klasserom, 110 kontorer, 50 møterom, noen dusin latriner og 18 lærerboliger. De har rehabilitert 60 klasserom og nå er det ferdigstilt et helsesenter og et internat for 48 jenter, som er klar til bruk. Dette er på toppen av alle brønnene de har stått for, sier en imponert Inger Karen Grøtting.

Fosengaven 2020 har
kontonummer 4290 51 67795
Vipps: 624545

Brønnen som Marit og Knut Ole`s Gårdsutsalg på Brekstad sponset under den forrige innsamlingen, gir i dag vann til blant annet grønnsaksdyrking i Malawi. De har også gitt midler tilsvarende en brønn under årets aksjon.