Også Fosen har sin nesten glemte krigshistorie

I disse dager markeres frigjøringen av Øst-Finnmark.

17. mai frigjøringsvåren. Dette er toget i Roansgrenda, her passerer det bygdefotograf Hartvig Skage på Utro som tok bildet. Det finns flere kopier av dette bildet, men denne kopien dukket plutselig opp i Finnmark. En del av de evakuerte hadde ikke dratt nordover ennå, så de var med og feiret her sør. De fikk med seg bildet da de dro. Heller ikke Bjørnørs faste befolkning ble skånet. Mannen litt bak midten i toget med hatt og ei lita jente måtte i tysk fangenskap sammen med flere andre fra Bjørnør. Flaggbæreren er Jon Isaksen. 

Kultur

NRK hadde en helkveld om temaet. Også Fosen har sin nesten glemte krigshistorie. Og den er nært knyttet til disse hendelsene som utspant seg et par tusen kilometer unna.