Høyt henger de og sure er de

Det var reven som hadde så lyst på de bærene. Han tok god fart og hoppet så høyt han kunne, men han nådde ikke opp. Så lusket han av gårde.

  Foto: Eivind Holter

Kultur

Betydelig lettere er det for troster og sidensvanser å få tak i rognebær. Bær er en viktig matkilde for dem om høsten. Rognebær er sure fordi de inneholder eplesyre. Selv om enkelte bær henger ugunstig til, greier disse fuglene å snappe dem, om nødvendig, i en akrobatisk stilling. Ett bær svelges helt, og mange bær går nesten uberørte ”gjennom” fuglen. Det kan ligge små hauger av slike bær flere steder under rognebærtrærne. Slik frøspredning kan noen ganger føre til at nye skudd vokser ut fra greinkløfter.

Norrønt

Rognetreet er et vakkert vårtegn når det står i blomst. Det tilhører rosefamilien. Navnet er opprinnelig norrønt og betyr rødt. Når blomsterklasene, der alt er hvitt, kommer til syne er det vår, og sommeren er nær. Bildet viser et svært bærrikt rognetre, middels høyt. Bæra minner mye om drueklaser. De tykkeste greinene vokser nesten rett oppover.

Lett å se

Når høsten kommer for fullt, og fargene på bladene viser seg på sitt fineste, kan vi lett se den dyprøde fargen. Ser du et rødt område i løvskogen et stykke unna, kan du være sikker på at det er rognetrærne som viser seg fram.

Interessant å vite er at stammen har et tynt, glatt og glinsende korklag. Det dekkes med årene av lav og mose og er ikke så merkbart da. Vinterknoppene er store med silkeglinsende hår.