På langtur med hjelp fra Fosen

Baltikums venner Fosen er denne uka på tur i Latvia og Litauen med hjelpesendinger.

Baltikums venner foran bussen utenfor Kalkuni, som er en heim for barn og unge med psykiske lidelser.   Foto: Marit Eide Dahl

Kultur

Marit Eide Dahl på Ørlandet, som er en av deltakerne, sier at det er 37 passasjerer med bussen som også er lastet med varer.

– Institusjoner og skoler

– I tillegg er det en fullastet trailer med varer med. Nå deles innsamlet materiell ut til institusjoner og skoler. Dyktige reiseledere er Børre Melum fra Bjugn og Karl Magnus Ølstøren fra Lensvik. Karl Magnus er også den perfekte sjåfør, forteller Marit Eide Dahl. 

Det er alt fra klær, sko, huskeråd, senger, sengeklær og pyntegjenstander til vaskemaskiner og sykler som nå får nye eiere.

Ignalina atomkraftverk

I tillegg til at Baltikums venner besøker institusjoner og skoler, er det også tid til en del sightseeing og besøk på severdigheter.

– Vi har blant annet besøkt en glassblåser, som opprinnelig kommer fra Osen. Vi har spist middag i Vilnius TV tower, besøkt Europas geografiske midtpunkt og ikke minst hatt et meget interessant besøk på Ignalina atomkraftverk, forteller Marit Eide Dahl.

Atomkraftverket er nedlagt, men fremdeles jobber det 2.000 personer der med nedrigging og sikring av avfallet. Først i 2038 skal området være tilbake i sin opprinnelige form og avfallet være sikret for all fremtid.