Spellemannsprisvinneren trives med å bo på småbruk i Fosen

Rasmus Rohde, den triple Spellemannspris-vinneren fra «Rasmus og Verdens Beste Band», kommer endelig med egen soloplate. Det skjer fredag 15. mars.

Rasmus Rohde  Foto: privat

Kultur

Samme dag som den slippes holder Rasmus med Band konsert i Bojersalen i Rissa, der også Stadsbygd mandssangerforening er med.

Flytta på landet

Rasmus Rohde og kona Ane Aass er nå bosatt på Stadsbygd.

- Vi hadde lyst til å gjøre noe nytt, og hadde i mange år sett etter en gård på Stadsbygd, sier Rohde. For ett og et halvt år siden ble drømmen til virkelighet og det ble flytting fra Trondheim til Stadsbygd.

- Vi var kommet i en fase der ungene flytter ut og vi hadde lyst til å gjøre noe nytt. Så dukket Rosenlund opp for salg og vi falt helt for stedet. Vi har blitt så godt mottatt på Stadsbygd, sier han.

- Kult

- En dag hørte jeg et flott mannskor som spilte på museet. De må jeg spille med en gang tenkte jeg, forteller Rasmus. Koret var Stadsbygd mandssangerforening.

Så oppdaget han at naboen, rett over veien, var aktiv i koret.

- Jeg spurte om de kunne tenke seg å være med på plata mi, og det ville de. Veldig kult å ha dem med, sier Rasmus, som nå har fått tilbud om å være med i Stadsbygd mandssangerforening på permanent basis.

Mange nye sanger

Første singel fra soloplata som nå kommer var duetten «Har du glemt» med Ida Jenshus.

- Vi fikk fantastisk respons på den. Vi skal spille den og mange nye sanger på konserten, sier Rasmus Rohde.

Rasmus har i en årrekke turnert land og strand og sunget om «Puppan te pappa», om «Farmor og mormor « (… som er kjærester) og om «Gutten på stranda». Samtidig er han en kritikerrost musiker og dramatiker, som blant annet mottok Alf Prøysens «Teskjekjerringprisen» i 2018 og har jobbet med Åge Aleksandersen og mange flere.

Konsert i Trondheim

I alle år har han skrevet låter som han ikke har fått brukt til noe. Låter med humoristiske hverdagshistorier, personlige og alvorlige opplevelser og dessuten politiske kommentarer og sleivspark. Mye av materialet har utspring og konkrete referanser til hans eget miljø, altså Trondheim. Og tekstlig og musikalsk er det inspirert av folk som Ole Paus, Cornelis Vreeswijk og Alf Prøysen.
En del av disse kommer nå i hans første soloplate.
- Etter konserten fredag blir også Stadsbygd mandssangerforening med til konserten i Trondheim på lørdag. Da skal vi spille på Dokkhuset, opplyser Rasmus Rohde.