Eirin og Maja er klare for scenen

Åfjord kommune har nominert Maja Sæther og Eirin Mørreaunet til drømmestipendet. – Begge er ventet til årets UKM på Bakeriet til helga, sier kulturskolerektor Tormod Gjersvold.

  Foto: Terje Dybvik

Kultur

Maja Sæther er skribent og produserer egne tekster, Mørreaunet holder på med musikk og lager egne melodier. Sæther bor på Linesøya og Mørreaunet bor i sentrum. Begge er aktive i kommunens kulturliv.

Gjersvold understreker at det ikke er slik at deltakere i UKM ikke nødvendigvis må være med i kulturskolen.

– Det er ofte slik at de er med i kulturskolen, men de må ikke være kulturskoleelever, sier Gjersvold.

Drømmestipendet

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom stipendet kan unge kunstnerspirer få oppfylt drømmene sine innen det feltet de utøver. Kategoriene varierer fra dans, musikk og skriving, til visuell kunst, sirkus, teater og en åpen klasse.

– Det er vi i kommunene som innstiller søknadene videre, sier Gjersvold.

Kulturstipendet er på 15 000 kroner. Søkeren må være født mellom 1999 og 2006. Fristen for å søke stipendet er nå gått ut. Det er 100 unge kunstnere som hvert år mottar stipendet. Hvem det blir kunngjøres i mai.

Drømmen

De nominerte stipendiatene har i sin søknad skrevet noen ord om seg sjøl. Her er noe av det Maja Sofie Sæther skriver:

– Så lenge jeg kan huske, har gleden min ved å skrive vært stor. Det startet med enkle tekster man laget i 2. Klasse, til dikt og rare, forskjellige formuleringer på siden av matteboka. Det kan ikke bli sagt noe enklere enn at jeg elsker historier. Vendinger og tvister man følger spent med på. Dette her, er en verden i seg selv. Å sitte her og skrive ned hvert ord. Jeg lager en verden helt for meg selv. Når jeg leser, er jeg i en verden helt for meg selv, skriver hun.

Skrivelyst

Som 10-åring var hun oppe til halv to med Harry Potter serien, om helgene kunne hun høre fulle folk sjangle forbi, forteller hun.

– Så fikk jeg en iPad, noe som virker veldig irrelevant. Da var det å bruke notatblokka for å skrive ned hva jeg hadde i tankene. Hodet mitt, som alle andres, er en veldig høylytt plass. Alle har sine måter å døve det ned. Tanker er ganske enkelt en stemme som du aldri klarer å stenge ute, opplyser den unge skribenten. Hun beretter at skrivekløen kan slå til uventa.

– Midt i timen kan jeg finne på en formulering som er for bra til å glemmes, og må skrives ned. Spesielt når det kommer til avanserte følelser. Angst og frykt. Bekymring, forteller hun. Hun forteller at drømmen hennes er å kunne bruke det til noe bra. Gjøre en forskjell for andre. Vise andre at det er mulig å jobbe seg opp fra ingenting.

Musikkhode

Eirin og er 14 år. Fra hun var veldig ung, har musikk vært viktig for henne. Hun har alltid likt å synge og etter hvert ble det også spennende med ulike instrumenter.

– Jeg startet i kulturskole med saksofon da jeg var seks år, og etter ett år i kulturskole ble jeg medlem i Åset skolekorps. Ble også med i Åfjord janitsjar da jeg var tolv, skriver hun om seg sjøl.

Etter hvert ble sang den store interessen.

– Som seksåring fikk jeg lov til å synge solo med Elisabeth Andreassen, det var morsomt, slåt den unge musikeren fast.

I dag spiller hun gitar og synger. Hun er også med i TalentLab gjennom kulturskolene på Fosen. Dett er et fordypningsprogram i musikk der en utvikler en årlig forestilling sammen med profesjonelle kunstnere.

– I 2018 deltok jeg på lokalt UKM og gikk videre til fylkesmønstringen. Det siste året har jeg hatt sangoppdrag både med band og med korps som komp. Jeg har også deltatt i låtskriverkurs med Stina Stjern, og fikk veldig gode tilbakemeldinger på de melodiskissene jeg produserte under kurset, forteller hun videre.

Framtida

Drømmen er å kunne leve av musikk.

– Jeg har et ønske om å kunne skrive sanger og komponere musikk både for meg selv som artist, men også for andre artister, skriver hun.

Hun ønsker å lage sanger som får folk til å tenke litt, og sanger som berører folk.

– Jeg har et ønske om å skrive musikk som berører og engasjerer mennesker. Musikk som er forståelig og gir mening. Musikk som kan bidra til å åpne menneskers horisonter.

En av hennes forbilder er Ina Wroldsen.

– Jeg ville brukt stipendet til å få møte henne og fått tilbakemeldinger på de låtene jeg allerede har skrevet, samt inspirasjon til videre låtskriving, forteller hun.

I tillegg ville hun tatt sangtimer hos sangpedagog, og fått profesjonell hjelp til å bli flinkere til å skrive tekster.

LES MER:


Nå har han sagt opp jobben

Bjørnar Harøy har sagt opp jobben i Bjugn kommune, og trer inn i pensjonistenes rekker.

  

 

460 unge i Olavshallen – se her hvem som stiller fra Fosen

25. - 29. juni deltar 460 ungdommer fra hele landet på UKM-festivalen i Trondheim.

 

- Jeg visste at det var en sjanse for å gå videre

Det sier Juni Sofie Nilsen (14) etter at hun har fått beskjed om at hun får delta på UKMs landsmønstring.Våknet med halsvondt på den store dagen

12 år gamle Hannah Yvonne Edvardsen fra Åfjord var en av de yngste på scenen i årets fylkesmønstring i Bjugn.

 

Se stort bildegalleri:

Forrykende UKM-helg

- Hvis du er uheldig og glemmer teksten, kan man bare kjøre freestyle, forteller rapperen Daniel Kristoffersen (20). Lørdag stod han og flere andre unge Fosen-talent på scenen under UKM.Ungdommen fikk frie tøyler til å gjøre det som de selv ville

Lørdag ble årets lokalmønstring i UKM (Ung Kultur Møtes) avholdt for Åfjord.