Tidenes gladmelding: - Kenneth ringte meg. Han spurte om jeg hadde sjekket mailboksen

Fosen-kokken og Fagn-gründer Jonas Nåvik fikk beskjed om å ta med seg kokkejakka og møte opp på Michelin-utdelingen i Danmark mandag.

  Foto: Morten Antonsen

Kultur

Å få én eller flere stjerner i Michelin-guiden gir høy status og anerkjennelse i restaurantbransjen. Per i dag er det ingen restauranter fra Trøndelag som innehar en slik status, og i hele Norge er det kun seks restauranter med Michelin-stjerne.

Etter flere besøk av guidens eksperter, har det den siste tiden blitt spekulert i om Nåvik og trondheimsrestauranten Fagn nå blir tatt inn i det aller gjeveste selskapet.

- Stormende jubel

Tirsdag forrige uke kom beskjeden som langt på vei bekrefter at Nåviks restaurant Fagn i kveld vil få minst én Michelin-stjerne under utdelingen i Danmark.

- Kenneth ringte meg. Han spurte om jeg hadde sjekket mailboksen. Han sa det hadde kommet en invitasjon fra Michelin. Jeg reagerte med «hæ, ka faen».

- Hvordan reagerte du?

- Det var stormende jubel det. Vi hadde ledermøte og styremøte samme dag. Det var ganske god stemning, forteller Nåvik til Fosna-Folket.

Én, to eller tre?

Hele fem ansatte ved Fagn i Trondheim er fosninger. I tillegg har hele ledergruppa tilknytning til Fosen. Mandag kveld skal de ansatte med familie og noen andre inviterte følge Michelin-utdelingen direkte i Fagns lokaler. Gründer Nåvik er på plass i Danmark.

- Jeg har ikke fått bekreftet at vi får en stjerne, så det vet vi ikke ennå. Men jeg synes det er rart å bli invitert nedover med beskjed om å ta med kokkejakke uten at vi skal få noe anerkjennelse, sier fosningen.

- Tror du dere får én, to eller tre stjerner?

- Jeg tror på én. Jeg tør ikke legge ambisjonsnivået høyere enn det nå. Jeg er veldig godt fornøyd med én stjerne.

- Du har tidligere antydet at du ikke vil ha tre stjerner?

- Tre vil jeg ikke ha. Det blir for rigid og seriøst. Jeg har ikke lyst til å drive en sånn plass, egentlig. Jeg har selv jobbet på en trestjerners Michelin-restaurant. Men samtidig, om vi hadde fått tre stjerner, så tror jeg ikke at jeg hadde sagt nei takk. Det er vel nesten ingen som får tre stjerner på første forsøk. Sjansen for det er mikroskopisk, sier Nåvik.

Også trondheimsrestauranten Credo er en het kandidat til å få en stjerne under kveldens utdeling.

- Jeg håper de får det, sier Nåvik.