Operasjon Oleander vant gjev kåring

Krigsteateret Operasjon Oleander ble kåret til årets teaterforestilling under utdelingen av Ut-Awards for 2018 i Trondheim torsdag kveld.

Fra generalprøven dagen før premieren i fjor høst. Irene og datteren Anne-Ruth Klein spilles av henholdsvis Line Hallem og Mali Johanne Odden.  Foto: Alexander Killingberg

Kultur

«Hurra! Det var sååååå artig! Fullstendig overveldet», skriver styreleder i Foreningen Operasjon Oleander, Barbro Hølaas Vang i en SMS til Fosna-Folket like etter at seieren var et faktum.

Leserkåring

Det er Adresseavisens lesere som stemmer frem vinnerne når trøndersk kultur og uteliv hedres under Ut-Awards. Fosna-Folket skrev tidligere i januar om nominasjonen.

- Dette var veldig gledelig og uventet. Om man ikke skulle gå hen og vinne, så er det fantastisk bare å være nominert. Det er en seier i seg selv, sa Hølaas Vang til Fosna-Folket den gang.

«Vanvittig godt lag»

Torsdag kveld var altså seieren et faktum.

«Dette er det et vanvittig godt lag som har stått på for å få til», skriver Hølaas Vang som gir honnør til alle som har bidratt med sine stemmer.

Tilbake til Leksvik

Operasjon Oleander er en teatertrilogi skrevet av manusforfatter Marte Hallem. Første del handlet om de jødiske familiene Klein og Bodds flukt til Sverige i førjulstida i 1942.

Da stykket hadde premiere i Ner-Killingberg i Leksvik i september i fjor, var hovedpersonene Anne-Ruth Spangenthal-Klein og Judith Bernstein på plass i salen. I 1942 sto det om livet da motstandsheltene fra Leksvik, Verdal og Haltdalen hjalp dem over til Sverige. I fjor høst fikk de et gjensyn med dramaet som fant sted under krigen.

I 1942 møttes barna Anne-Ruth og Judith på Moan i Leksvik. De var da på flukt fra nazistene. I september 2018 møttes de to på Moan-gården for første gang etter krigen. På bildet hilser Anne-Ruth og Judith på trappa på Moan i Leksvik.  Foto: Alexander Killingberg

 

Andre del av trilogien går av stabelen i høst. Den har mer fokus på angivervirksomheten til storangiveren Karl Adding.

Les mer: Heltene har fått nytt liv.