Ribbe, pinnekjøtt eller reinkjøtt?

Fosna-Folket spurte fem på gata om adventstida, juleforberedelsene, julefeiringen, julematen og tradisjonene.

Hilda Haugness.  Foto: Vigdis Schei

Guri Fenstad.  Foto: Vigdis Schei

Kultur

Spørsmål

1. Hva betyr advent for deg?

2. Når begynner du med juleforberedelsene?

3. Hvor skal du feire jul i år?

4. Hva spiser du/dere på julaften?

5. Hvor viktig er det med tradisjoner?

Svar

Hilda Haugness (72) fra Rissa:

1. – Jeg liker adventstida. Da tenner jeg masse lys, spiller julemusikk og koser meg.

2. – Juleforberedelsene er jeg så å si ferdig med. Jeg har fått hjelp til å vaske rundt, og julegavene er har jeg kjøpt for lengst. De som skal med posten, er allerede ekspedert. Liker å være tidlig ute, jeg, skjønner du.

3. – Jeg skal feire jul her i Rissa. Jeg bor alene, men julaften blir vi fire til bords. Somaliske Leila med sin åtteårige datter Ruweida er selvskrevne gjester. De er min familie. Så kommer en annen god venn også. Det skal bli trivelig!

4. – Tradisjonell julemat med ribbe og tilbehør synes jeg hører med på julaften. Så må jeg ha noe annet på menyen også. Det blir vel lammekjøtt, tenker jeg.

5. – For meg betyr tradisjoner mye. Alt av julepynt må stå på sin vante plass slik det alltid har gjort. Og juletreet må være ekte. Gran som lukter godt. Kunstig tre av plast kommer ikke inn i mitt hus, nei.

Lars Berg med sønnen Nils på armen.  Foto: Vigdis Schei

 

Lars Berg (38) fra Stadsbygd:

1. – For meg og min familie er det viktig å skape ei fin adventstid med tid til familie og venner. Det er jo ei mørk tid, så man må prøve å gjøre den så trivelig som mulig.

2. – Juleforberedelsene starter så smått i november/desember. Vi bruker litt tid på å finne et fint juletre. Kona har ansvaret for julegavene, men vi tar husvasken sammen.

3. – Jeg skal feire jul sammen med Kari og barna våre Nils og Pia. Det blir femte året vi feirer jul i eget hus.

4. – Julemiddagen vår er reinkjøtt med tilbehør. Jeg liker ribbe, men ikke Kari. Hun liker pinnekjøtt, men det gjør ikke jeg. Så da falt valget på reinkjøtt!

5. – Vi legger vekt på å skape våre egne tradisjoner. Som for eksempel å setter ut grøt til fjøsnissen på julaften. Dette slår an hos ungene. Spenningen er stor når vi neste dag lister oss inn i fjøset for å sjekke om grøten er borte. Og i fjor var tallerkenen faktisk tom!

Guri Fenstad (42) fra Stadsbygd:

1. – Adventstida er ei fin tid med mye kos, både på jobb og hjemme. Jeg jobber i Haugåsmyra barnehage, og der er det aktivitet og forventning i desember. Så passer jeg alltid på å få med meg noen julekonserter.

2. – Har starta for lenge siden med forberedelsene til jul. Juletreet er blinka ut. Det gjør jeg sammen med ungene. I år blir det edelgran fra Bjørvik. Og julegavene er jeg nesten i mål med.

3. – Det blir jul i huset mitt i Geilhaugveien på Stadsbygd.

4. – Ribbe må det være på julaften. Det har vært tradisjon siden jeg var liten jente, og den tradisjonen fører jeg videre.

5. – Prøver å holde på tradisjoner. Det er viktig for en god ramme rundt feiringen av jul.

Harald Sommerseth (83) fra Rissa:

1. – Advent betyr noe for meg. Vi venter på det som skal komme. Vi henger opp stjerne og tenner lys.

2. – Forberedelsene foregår gjennom hele adventstida. Jeg hjelper til med det som skal gjøres, som for eksempel vasking av leilighet.

3. – Vi skal feire jul hjemme i Straumsetveien, kona og jeg. I år blir det bare oss to på julaften. Men 2. juledag blir det familiemiddag.

4. – Ribbe er tradisjon hos oss. Og til dessert blir det multer med fløte. Multene plukket jeg i høst like ved hytta vår ved Juvatnet i Åfjord.

5. – Å holde på tradisjoner betyr mye for meg. I forbindelse med jul er de kristne tradisjonene viktige å holde på. Fra barndommen var jeg vant til at juleevangeliet ble lest på julaften, og den tradisjonen har jeg videreført.

Tove Sund (62) fra Rissa:

1. – Adventstida er ei tid med mye forventning og spenning. Ei tid jeg liker veldig godt. Det er trivelige førjulsdager i butikken (Rissa Motesenter), og hjemme lyser julelysene opp i desembermørket. Vi pynter hele huset med lys, og den bragden er det mannen min som står for.

2. – Vi pynter litt til 1. desember, og så bruker vi førjulsdagene fram mot julaften til å bli ferdig. Jeg liker ikke å starte altfor tidlig. Å ha et ferdig pynta tre mange uker før jul, er ikke noe jeg er tilhenger av. Julegrana pynter vi lille julaften.

3. – Julaften blir heime på Sund sammen med familien.

4. – Julemiddagen blir tradisjonen tro ribbe med tilbehør. I min barndom på Frøya hadde vi alltid lutefisk, men den tradisjonen videreførte jeg ikke da jeg fikk egen familie. Riskrem og fruktsalat hører med til måltidet.

5. – Tradisjoner må vi ha. Fint for barn og barnebarn å se at tradisjoner videreføres.