– Vi har en baktanke med dette

– Vi vil hente inn eksterne profesjonelle og koble dem sammen med lokale utøvere for å få et musikalsk utbytte, sier kulturskolerektor Tormod Gjersvold i Åfjord kulturskole. Åfjord er en av ti utplukkede kommuner i landet som er med i Spill Norsk.

Verkstedhallen til Syltern på Åmyra blir konsertlokale i kveld.   Foto: Snorre Berg

Kultur

I kveld opptrer et meget solid ensemble i verkstedhallen til Syltern på Åmyra. I tida 2. til 11. november kommer stjerner og amatører over hele landet komme sammen for å feire det norske musikklivet med festivalen «Spill norsk».

– Utbytte synes jeg vi har fått, sier Gjervold.

I Åfjord får den landsomfattende festivalen et spennende kickoff med intimkonsert blant gravemaskiner og traktordekk inne i verkstedhallen til Johs J. Syltern. Videre blir det en rekke med intimkonserter rundt om.

– Stedene er ikke tilfeldig valgt, sier Gjervold.

Møtene

Konsertserien fortsetter det med eksklusive «hjemme hos» konserter i Stoksund, Roan og i Bjugn.

– Det blir tett på, og det blir overraskelser og originale tolkninger av kjente og ukjente norske artister og komponister, lover kulturskolerektoren.

Gjersvold har sjøl scenebakgrunn, men det er de skrå bredder han kommer fra. Dette vil publikum få en smak av når han henter fram litterære gullkorn fra kystkulturarven.

– Jeg vil lese noen tekster av Olav Duun, forteller kulturskolerektoren.

Ensemblet

Kremlaget av artister som Gjersvold har fått med seg er på en måte et uttrykk for rektorens baktanke. Lederen er Håvard Lund. Han er Bassklarinettist og landsdelsmusiker i Nordland. Rasmus Rohde er kjent for de fleste.

– Han er helt rå på gitar og er absolutt kapabel på voksenmusikk, sier Gjersvold. Rohde synger også. Gitaristen må regnes som lokal i og med at han har bosatt seg i Stadsbygd. Spellemannsprisvinneren Rohde er for øvrig og aktuell med ny utgivelse.

Maria Norset Garli er sanger og komponist, og burde være kjent på Fosen. Det samme kan sies om trompetist og komponist Kim Aksnes. Lærer i Åfjord Kulturskole,

Frode Edvardsen, er med på gitar. Det samme er kollega Axel Frønes på trommer, perkusjon og sang.

Dansk idé

Gjersvold forklarer at Spill norsk er komponistene og tekstforfatternes festival. Den skal representere et bredt utvalg innen norsk musikk. Festivalen ble oppretta av Norsk Komponistforening og NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere.  Spill norsk støtter musikkarrangement i vertskommuner som bidrar til at flere får høre den enorme bredden og kvaliteten i norsk musikkrepertoar. Målet er å sammen skape opplevelser som fremmer norsk musikkultur.

Blant musikken som framføres er en pols av komponisten Thomas Svenning fra Stokkøya.

Baktanken til Gjersvold var å hente inn eksterne profesjonelle og lokale krefter i kulturskolen for å få mer utbytte.

– Dette synes jeg vi har oppnådd, sier Gjersvold.

Nye forbindelser

Til dømes har ikke Rasmus og Maria samarbeidet tidligere. Dette er første gangen de står på scenen sammen.

– De har hatt noen hektiske øvingsdager. Dette skal bli en intim leken musikalsk opplevelse, sier kulturskolerektoren. 

Scenen i verkstedhallen er «et hull» mellom gravemaskiner og utstyr. En spennende og original arena.

– Den har ganske god klang. Vi trenger ikke å forsterke så mye, sier rektoren.

Det er to heime-hos-konserter. Fredag hos Toril og Roar på Stokkøya. Lørdag hos ordfører Einar Eian i Roan. Søndag er det  upop i Bjugn kirke.

– Når du ser konsertarenaen, så virker det tilfeldig, men det er det ikke. Dette er alle stemmer som vi ønsker å nå, på ett eller annet vis. Det handler om å få gode krefter til å jobbe sammen. Det kommer folk fra Oslo og Danmark. Der har Spill Dansk har eksistert i mange år, forteller Gjersvold.

LES MER:


Kommentar

«En farlig skremselspropaganda»

«Fremmedhatets fremvekst i vesten er en av tidens mest skremmende trender», skriver Fosna-Folkets redaktør Alexander Killingberg i denne kommentaren.

 

«Det er snart ikke en dag uten knivstikking og drap begått av fjernkulturelle»

«Jeg er enig i det du skriver innledningsvis, Else Koren Nesheim, det går godt an å få fram sin mening uten å «tråkke andre mennesker ned». Men en grense er det for alt», framholder Harald Andresen i dette leserinnlegget.

 

Debatt:

«Det må gå an å få frem sin mening uten å tråkke andre mennesker ned»

Else Koren Nesheim skriver i dette leserinnlegget at hun ønsker et flerkulturellt fellesskap i det norske samfunnet velkommen.

 

 

Idol-eventyret fortsetter for Øystein

Øystein Herkedal Hegvik (18) fra Ørland er nå én av ni som er videre i Idol 2018.