Teater inspirert av elever på Vanvikan skole

Tirsdag kommer Turnéteateret i Trøndelag til Rissa med forestillingen NOOB. Elevene i 6. klasse ved Vanvikan skole er blant dem som har inspirert manusforfatterne.

Maria er 13 år og skikkelig god til å game.  Foto: Espen Storhaug

Kultur

NOOB er høstens storsatsing fra Turnéteateret og handler om Maria på 13 år som er skikkelig god til å game. Maria er rasende fordi pappa’n hennes ikke lar hennes spille ferdig.

- Han er rasende fordi Maria bare sitter inne foran skjermen, sier regissør Ane Aass i Turnéteateret, som sammen med Rasmus Rohde har laget forestillingen basert på intervju med ungdom.

- God respons

Kontaktlærer Grete Tungen på Vanvikan skole sier de hadde et par flotte timer sammen med Rasmus Rhode og Ane Aaas.

- De ville vite hva elevene gjorde på nettet, om gaming, skole, lekser, kulturskolen og sport. De fikk veldig god respons fra elevene, forteller Tungen.

- Det ble et par veldig fine timer. Jeg tror hvert fall halve klassen skal i Rissahallen for å se teateret tirsdag, sier Grete Tungen.

Nyskrevet stykke

Samtalene med elevene i Vanvikan skjedde i vår, og de var innom tre klasser. De som da gikk i femte, åttende og tiende klasse.

- Vi ønsker å speile virkeligheten barn og unge befinner seg i. Derfor satser vi på nyskrevet dramatikk for denne målgruppen, sier teatersjef Nora Evensen, som lover en spektakulær og rå teaterforestilling for barn fra 10 år og oppover.

Rød løper

Kommunikasjonsleder Silje Kolaas forteller at det rulles ut rød løper og serveres drikke til forestillingen.

- Vi ønsker å gjøre litt stas på denne teaterforestillingen som har turnépremiere i Rissa. Så håper vi at både unger og foreldre kommer for å se. Dette er noe som vil treffe både barn og foreldre, sier Kolaas.

Fakta

* 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill, på PC, Playstation, mobil eller nettbrett.

* I 9-årsalderen er det like stor andel (93 prosent) av både guttene og jentene som spiller spill. Fra 10 år går andelen av jenter som spiller nedover.

* Mens 93 prosent av jentene på 9 år spiller spill, er andelen kun 42 prosent av jentene på 18 år. Blant guttene er andelen mindre påvirket av alder. I 11-12 årsalderen spiller omtrent alle gutter (98-99 prosent) og andelen som spiller er over 90 prosent uavhengig av alder.

Kilde: Barn og medier-undersøkelsen 2018.