– Bedre akustikk enn i katedralen

Etter en kort sommerferie er Ørland Sangforening i gang med høstprogrammet. – Her er det bedre akustikk enn i katedralen i Edinburg, sa dirigent Margaret Aune til publikum under korkaféen lørdag.
Kultur

Garten Grendahus er sannsynligvis ikke best kjent som konsertlokale, men dirigenten og koret lot til å sette pris på dets akustiske potensial. Et kor som alt begynner å finne formen etter sommerpausen, serverte først et av sine mange glansnummer som forrett i fra sin omfattende musikalske meny. «Å For Ein strålande Morgon» åpnet ettermiddagskonserten denne strålende dagen.

«Ein König ist der Wein» og «Spiseseddelen» var også naturlige innslag å servere et feststemt publikum på en lørdags ettermiddag.

LES OGSÅ:
* Imponerte skottene - Fosna-Folket
* Våknet med en annen manns navn - Fosna-Folket

Skotsk klassiker

Da det nå 142 år gamle koret deltok i NM for kor i Trondheim i fjor høst, øvde de inn en helt ny sang. Under et seminar høsten 2016 ble koret introdusert for den skotske visen «Loch Lomond» med et arrangement av Jonathan Quick. Etter NM har denne vært et fast innslag fra scenen og har rukket å bli en publikumsyndling. Også denne fremførigen utløste spontan applaus. Ellers ble det fra korets fyldige repertoar framført flere andre travere. «I Bryllupsgården», «I Mannskor» og «My Irish Rose» kom som perler på en snor.

 

Romantikken

Sangforeningen har aldri kviet seg for å ta inn populære svisker på repertoaret. Likevel hendte det før i tiden at eldre medlemmer protesterte når de ble forelagt forslag om å synge på engelsk. Denne barrieren er for lengst brutt, og det fikk også publikum høre. Åttitallsslageren «Only You» av Vince Clarke gjorde det godt da den ble lansert av Yazoo med Alison Moyet. Imidlertid skulle en ren vokalversjon av The Flying Pickets som kom året etter i 1983, gjøre enda større suksess. Korets firstemte versjon av sangen pleier som regel å gjøre lykke, og den slo an denne gangen også.

Bryte grenser

Engelsk tekst var en liten terskel å overstige, i forhold til en ny grense som koret krysset for et par år siden. Blant korets fans finnes det en del kvinner. De fleste av dem nøyer seg med rollen som publikum, men ikke alle.

Sanger Hilde Jensen er så begeistret for koret at hun søkte om å bli tatt opp som medlem. For en av få institusjoner som ennå bruker tittelen «formann» om styrets leder, må dette kanskje ha fortonet seg som noe i overkant optimistisk. Saken ble imidlertid styrebehandlet.

 

Mykt og majestetisk

Enden på visa ble at gammeldirigent Bernt Gjelvold arrangerte «Somewhere Over The Rainbow» for solist og mannskor. Jensen har dermed fått innpass som solist, og opptrer med ujevne mellom sammen med sangforeninga. Så langt er dette den eneste sangen de har fremført, sammen, men kanskje kommer det flere sanger eller kvinnelige solister etter hvert.

Ellers fikk publikum høre «Hav», «En Sommarafton», «Midnattssol», «Kung Liljekonvalje» og til slutt «Sista Visan». «Ørlandssongen» kom som bonusnummer.

Som en av de eldre kvinnelige tilhørerne sa da hun var på vei ut døren: Det var noe som manglet.