Nå skal bandet UFO vekke tradisjonen til live igjen, i hvert fall for én kveld. Bandet feirer nemlig 50 år i år, og den markeringen skal ikke foregå i stillhet.

- Den store festmarkeringen blir på Oksvoll den 20. oktober. Det blir en åpen fest. Den 19. oktober planlegger vi en fest for ungdommen. Nå allerede på onsdag skal vi imidlertid ha en forsmak på jubileet. Da blir det fest på Tjønnstua. Det er 50 års aldersgrense og inngangsbilletten koster det samme som i 1968, nemlig fem kroner, opplyser UFO-frontmann Bjørnar Harøy.

Kvelden arrangeres i samarbeid med frivilligsentralen og skigruppa i Bjugn. Harøy lover et tilpasset repertoar med 60-tallshiter fra blant andre Buck Owens og Sven-Ingvars.

Den første kvelden

Bjørnar Harøy hadde nettopp fylt 17 år. Etter to år i bandet The Bluebirds var et nytt prosjekt på gang. Han, Paul Aakvik, Håvard Hellem og Jarl-Eirik Botngård hadde startet UFO. På Tjønnstua onsdag 14. august 1968 entret bandet scenen for første gang.

- Det var den desidert første spillinga. Jeg husker ikke så mye fra den, men vi var nok litt nervøse. Vi skulle fylle skoene etter The Bluebirds. Det var nok litt forventninger om at det skulle låte greit av oss. Det gikk med noen øvingstimer den sommeren, forteller Bjørnar Harøy.

UFO spilte den gang som nå pop og rock.

- Det gikk i listepop. Vi var ti i skuddet-orientert og et rent coverband, forteller UFO-veteranen.

På repertoaret sto låter fra blant andre The Beatles, The Pussycats og Sven-Ingvars.

355 innbetalte

De kommende årene skulle det bli svært mange onsdagskvelder på Tjønnstua. Harøy hadde spilt der med The Bluebirds siden 1967, og han anslår at tradisjonen varte frem til midten av 1970-tallet.

- Det var dansefest hver onsdag i sommerhalvåret fra mai til ut august. UFO var fast band der. Jeg tror kanskje det var kun fem fester vi ikke spilte på, sier han.

Harøy forteller at onsdagsfestene den gang stort sett pågikk fra 21.00 til midnatt.

- Det var jo gjerne arbeidsdag dagen etter, men det var mye feriefolk der også. Så kom det folk fra hele Fosen. De kjørte fra Rissa, Stjørna og Åfjord. Det var fullt av folk bestandig. Dersom man benytter gangene og alt, har Tjønnstua kanskje en kapasitet på 100-120. En gang vi spilte der var det imidlertid 355 solgte billetter.

- Hvor gjorde folk av seg?

- Mange var ute. Det var sommer, finvær og mygg.

Harøy var selv student på den tiden, og kan ikke huske annet enn at det gikk greit å kombinere kveldsspillingene med studiene. Dessuten var det sommerferie i store deler av perioden da onsdagsfestene ble arrangert.

- Jeg kan ikke huske at det var så mye fyll på de onsdagsfestene heller, legger han til.

Savner 70-tallet

Harøy forteller at Trygve Ekseth var en primus motor for å få til onsdagsfestene. UFO-vokalisten beskriver en trang tilværelse på «scenen» på Tjønnstua.

- Vi kom veldig tett på folket. Det var bygd en bitteliten scene for trekkspill og gitar. Det var ikke plass til alle der. Dermed måtte gitaristen, bassisten og keyboardisten stå på gulvet foran. Det ble mange slag i tennene når folk dultet borti mikrofonstativet.

- Fikk du slått ut noen tenner?

- Nei, men jeg hadde sunnslåtte lepper noen ganger. Det måtte man regne med, beskriver Harøy.

Dagens UFO-besetning. Fra venstre har vi Audun Eggen, Bjørnar Harøy, Truls Solem, Jostein Strand og Knut Hellem.

I den første tiden og utover 1970-tallet hadde UFO enkelte år med over hundre spillejobber.

- Det var et virvar av fester på Fosen. Vi spilte gjerne på Tjønnstua onsdag, på skihytta fredag og Oksvoll eller Rissa på lørdag. Da var det mange av festdeltakerne som gikk igjen på alle festene.

- Var folk mer sosiale den gang?

- Det tror jeg. Så var det kanskje mindre av andre tilbud. Det var kanskje festene som gjaldt for å treffe folk. Det var også større aldersspredning på festdeltakerne. Vi møtte alle fra 15 til 50 på de festene.

- Savner du den tida?

- Ja, det er klart det. Det var et eldorado av muligheter til å treffe folk. Det var kjempeartig, poengterer Harøy.

Festene som forsvant

Utover 1970-tallet dabbet det av med onsdagsfestene på Tjønnstua. Harøy forteller om et mislykket forsøk på å gjenopplive tradisjonen på 1980-tallet. Det ble ingen suksess. Siden har det gradvis blitt færre årlige spillejobber. De siste 20 årene har også de tradisjonelle samfunnshusfestene kommet bort.

- Nå spiller vi på tradisjonsfester som de i Risshallen og Bjugnhallen, diverse temafester og en del restaurantting. Det er veldig lite offentlige fester nå. Den bygdafestkulturen er ikke oppe og går.

- Tror du den kommer tilbake?

- For ungdommens del så håper jeg det. Ungdommen går glipp av en sosial greie. En får tro den kommer igjen, sier Harøy.

Førstkommende onsdag blir det i alle fall en god gammeldags bygdafest, men ikke for ungdommen.

- Dersom alle som var 15 år og hadde mulighet til å gå på fest i 1968 skulle ha kommet, måtte vi hatt 65-årsgrense. I og med at vi har 50-årsubileum, har vi ordnet et tilbud for de som er 50 år og oppover, forteller Harøy.

Åpningstiden er også noe flyttet siden det glade 60-tallet.

- Folk har blitt eldre så vi starter åtte og slutter ti, ler Harøy.