Fosna-Folket møter ham og Sindre Groven på festivalcampen til Ørland country- og dansefestival.

- Jeg har kommet hit for å ha det artig. Det blir så artig som man gjør det til selv, påpeker Groven som for anledningen er kledd i noe som minner om en tigerdrakt.

Kun ett problem

Tunge drønn fra vekselbassen i Johnny Cash sin «Folsom prison blues» høres i bakgrunnen mens Fosna-Folket intervjuer festivaldeltakerne.

- Hva er det beste bandet du har hørt her så langt?

- Det må være Anne Nørdsti. Så er det også en del bra lokale band, sier Groven.

Med ett unntak ser tilværelsen på festivalcampen ut til å være nokså bekymringsløs.

- Det er «kvaksen» (veps, red.anm.) som er problemet. Det er så mye «kvaks» her, påpeker Groven.

- Cato er topp

Lise Anita Aagesen fra Rissa har også tatt turen til festivalen.

- Det er super musikk her. Og så har vi det så trivelig på førfesten her på campingen. Jeg treffer så mange hyggelige folk, sånn som han «herren». Cato er topp, ler rissværingen før hun og Cato tar en liten uhøytidelig svingom til musikken.

For Aagesen er det både musikken og det sosiale som trekker henne til festivalen.

Savner samfunnshusfestene

Hege Grande fra Bjugn ser frem til å ta seg en svingom på countryfestivalen.

- Jeg vokste opp i Trondheim, og jeg husker godt hvordan det var å dra utover til Fosen på fest på lokalet den gang. Da var det jo fest i hvert et samfunnshus hver helg. Flere generasjoner var på fest sammen og sving og gammeldans lærte jeg av slekta, sier hun og viser til at de tradisjonelle samfunnshusfestene mer eller mindre har forsvunnet helt de siste 20 årene.

Besøkstallet

Tore Sem, som er med og arrangerer Ørland country- og dansefestival, forteller at besøket på årets festival totalt sett var litt dårligere enn de hadde håpet på. Det startet imidlertid svært bra på torsdag.

- Vi har brukt torsdagen mer som en innkjøringsdag før. Denne gang var besøket bra på torsdag, og vi håpet at det skulle bli tendensen for resten av festivalen. Det stagnerte imidlertid litt fredag. Da var det 300-400 innom, og det er greit nok, sier Sem.

Lørdag var det ifølge arrangøren litt over 300 besøkende på låven.

- Det ble litt for lite folk, påpeker Sem.

Samme helg

Arrangøren mener det kan være flere årsaker til at besøkstallet ikke ble som ventet.

- Vi byttet jo helg i år, og det var ikke planlagt. Etter fjorårets festival skulle vi egentlig ikke ha flere, men det sier vi jo egentlig hvert år. Utpå høsten fant vi ut at vi skulle prøve et litt nytt konsept ved å ha alle bandene inne på låven. Den var imidlertid leid ut til et bryllup akkurat den helga vi tenkte å arrangere festivalen. Den eneste helga som var ledig før skolestart, var denne, opplyser Sem.

Han tror likevel ikke at konkurransen med Kystkulturdagene i Lysøysund, som også ble arrangert i helga, har vært ødeleggende for besøket.

- Jeg tror ikke vi har det samme publikummet, men jeg vet ikke helt, sier Sem.

Han tror det er et større problem at mange er bortreist på ferie.

- Vi ser at det var litt vanskeligere å få tak i folk som kunne hjelpe til med festivalen i år også. Det gikk greit, men vi måtte anstrenge oss litt ekstra.

Økonomien

Sem forteller at festivalen har et lite budsjett, men vil ikke oppgi eksakte tall. Han tror årets utgave går i null eller med et lite underskudd. Arrangøren påpeker imidlertid at ikke det er noen katastrofe.

- Vi har omsatt mye på kjøkken og bar, så vi havner nok i null eller der omkring. Om det skulle tippe den ene eller andre veien, så havner vi nok på minussiden. Det må man imidlertid regne med i festivalverdenen.

- Det er i så fall ikke snakk om noe stort underskudd?

- Nei. Vi er en liten festival. Vi blir ikke søvnløse av dette nei. Vi har holdt på i sju år nå, og vi har ordnet oss en buffer for en «rainy day», sier Sem.

Familie og kompiser driver

Da Fosna-Folket var til stede inne på låven lørdag kveld, var det flere danseentusiaster i aksjon.

- Det finnes to typer mennesker på festivalen. Det er de som kommer for å danse, og det er de som kommer for å treffe folk. Den siste gruppen koser seg uansett. De klarer å lage kosen selv. Jeg var mest spent på responsen fra de danseglade, men vi har fått gode tilbakemeldinger etter at vi flyttet alle bandene til låven, forteller Sem.

Det er han, kona, sønnen og tre døtre samt et par gode venner som driver festivalen.

- Blir det festival også neste år?

- Det blir aldri festival neste år om du spør meg dagen etter festivalen. Du må spørre i oktober. Nå er vi slitne og har nesten ikke sovet de siste dagene. Vi må lete litt etter motivasjonen. Når vi ikke finner den i regnskapet, må vi finne den andre steder. Det er masse kjekk ungdom som hjelper oss med å få til festival, men det er familien min som er utgangspunktet. Det er klart det er andre ting de synes det er artig å holde på med også, påpeker Sem.

Her er det full fest på låven lørdag kveld. Foto: Arrangøren

Han forteller at det har vært mindre arbeid med årets festival. Mens arrangørene tidligere har brukt mye tid og krefter på å gjøre klart «festlokalet» utendørs, foregikk all musikken og dansingen inne på låven i år. Nedriggingen tok kun seks timer søndag.

Bråk og uro har årets festival også vært forskånet for, forteller arrangøren.

- Det er ikke noe som er verd en parentes en gang. Det er bare småtteri. Vi kjører på med vakt og sikring og bruker mye tid på det, opplyser Sem.

Politiet har ikke meldt om noen oppdrag i forbindelse med countryfestivalen i helga.