Disse stedene bør du besøke i Roan:

1. Jettegryta i Hoffstaddalen

Fosens lengste trapp med sin 136 trinn, leder like opp i en naturformasjon som kan smykke seg med tittelen størst i Nord-Europa. Det er en jettegryte som ligger 30–40 meter opp i fjellsida, like ved riksvei 715 mellom Reppkleiv og Nerdal. Gryta, som er den største jettegryta i granitt i Nord-Europa, måler 13–14 meter i bredden. Den er 16 meter lang og strekker seg over 20 meter oppover fra bunnen.

Ei jettegryte er et glatt og ofte sylindrisk hull i fast fjell. Den har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. En sjeldnere brukt forklaring er ifølge Wikipedia at gryta dannes ved kavitasjon under isbreen, der vanntrykket gir en temperatur som eroderer fram gryta.

2. Roan bygdetun

Kjører man nordvestover fra Roan sentrum kommer man til Utro. Her ligger Roan bygdetun. Navnet henspiller på at stedet var et utror-sted for fiskere i området fra gammelt av.

Det er flere gamle bygninger som er bevart på bygdetunet: en «fiskarheim», en stuebygning, ei brygge og ei naustrekke. En rekke veteranbåter er bevart i naustene. Årlig arrangeres en Utro-dag. I år sette også opp forestillingen «Julie Næss – eg vil skapene min himmel på jord» i tidsrommet 20. – 22. juli.

Roan bygdetun. Foto: Terje Dybvik

3. Ansteinsundet

I øygruppa Almenningsværet ligger fiskeværet Ansteinsundet, som er en perle av en plass med gamle typiske rorbuer. Siste helga på juli hvert år arrangerer Roan Seglforening John-dag på John-brygga i Ansteinsundet. I John-brygga var det butikk, fiskemottak og en butikk som ble drevet fram til 1972.

Fosens lengste trapp med sin 136 trinn, leder like opp i en naturformasjon som kan smykke seg med tittelen størst i Nord-Europa. Foto: Terje Dybvik