Roan er imidlertid en kommune med mange fjell og topper man kan bestige.

LES OGSÅ:* Tre toppturer i Bjugn - Fosna-Folket* Flotte opplevelser på Fosens tak - Fosna-Folket* 363 meter opp og du når toppen av denne «hesten» - Fosna-Folket

Tre toppturer å anbefale i Roan er:

1. Stortøssklumpen (478 moh.)

Ved å kjøre så langt sørover man kan på fylkesvei 14 fra Roan sentrum, ender man opp i Skjøra og til sist Nordskjørin. Her følger man så gjennom gårdstunet på gården Sørmarka og videre til Moen. Ved å følge videre kanten av det som er dyrket jord, kommer man til enden i retning sørøst. Herfra går ferden i utmark, hvor man kan følge en sti som ender opp ved en ei elv og en foss. Her bør man krysse på nedsiden av fossefallet, før turen nå får en kraftigere stigning i myrlendt terreng. Etter å ha fortsatt via et dalføre, følges stien på nytt oppover.

Et stykke opp deler stien seg. Det ene valget leder ned mot Litltøssen. Her er det viktig å holde kursen sørover. Når du når opp i høyden, vil du kunne se Stortøssklumpen i sørlig retning. Da er man rundt en kilometer unna, og det er enkelt å bare følge terrengt til du når toppen.

Utsikten er formidabel fra dette punktet både mot hav og fjell. Er værgudene i godlune ses både Halten og øyrekka.

2. Bessakerfjellet (384 moh.)

Bessakerfjellet og Skomakerfjellet vindparker har et veinett som man godt kan benytte seg av som fotturist. Avkjøringen er vel merket fra fylkesvei 715, hvor det er godt med parkeringsplasser. Undertegnede tok turen en fin vinterdag, og brukte nærmere 40 minutter i vanlig gange opp til Mølle-stua. Den ligger på Mehøgda.

Man går langs grusvei, og kan velge flere retninger å gå. Belønningen ligger i en utrolig utsikt mot havet fra dette fjellterrenget.

Møllestua er et naturlig målpunkt. Her kan man komme inn under tak, lunke på en kopp kaffe, slappe litt av og dessuten nyte av utsikten gjennom en fastmontert kikkert. Hytta er en av de mest besøkte i Fosen. På det meste har det vært over 2.200 unike brukere i gjesteboka på ett år. Bygningen ble satt opp til åpningen av Bessakerfjellet vindpark i 2008, og er ei åpen hytte med alle fasiliteter for både enkeltpersoner og grupper.

3. Dåapma (644,5 moh.)

Fjellterrenget Dåapma, som er et samisk navn, representerer de høyeste punktene for både Åfjord, Roan og Osen. Det desiderte høyeste punktet i området er Finnvollheia, som ligger på 675 meter over havet. Dette representerer det høyeste fjellet i Åfjord og Fosen.

For Roans del ligger høyeste punkt i Dåapma på 644,5 meter over havet. Det er flere alternative ruter å gå inn i området på. Fosen Turlag har merket løype fra Lonin i Roan. Den starter ved Vargfossen.