Turskiltprosjektet er et nasjonalt merkeprosjekt hvor formålet har vært økt og trygg friluftsferdsel i nærområder. Ambisjonen er å bidra til ei bedra folkehelse ved at flere kommer seg ut på tur der de bor og oppholder seg. Med «turruter» menes både ruter tilpasset fotturer og sykling i tillegg til at det er etablert padleleder.

Osenruta

Turruta er en del av et større nettverk av stier. Startpunktet ligger i Nordvika, om lag 400 meter fra kommunehuset i Osen. I motsatt ende ligger det alternative startpunktet om lag 200 meter fra Strand skole. En kan med andre ord kan gå en godt merka sti mellom de to sentrene i Osen. Størsteparten av kommunens innbyggere og gjester på campingplassen har gangavstand til ruta. Den er mye brukt. Etter merkinga har stiene blitt enda mer synlige i terrenget.

Turen går i variert terreng. Strekninga opp til snaufjellet gir varme i kroppen. Når en først er oppe, ligger stien i nydelig fjellterreng med en fantastisk utsikt over øyene og storhavet. Her er badevann og trimkasser. Det har vært jobba intenst med denne ruta. Den er den desidert best merka ruta i Osen kommune og her er det gjort mye for å sikre at ingen skal gå seg bort. På grunn av risikoen for tåke, er det kort avstand mellom merkene i terrenget. Langs stien er det noen steder bare 10-20 meter. I tillegg er det lagt veldig mye jobb i å bygge varder. I myrområder og ved bekker er det lagt ut heller.

Noen fakta:

• Det var flest kommuner som søkte om å få etablert turruter. Denne gruppa stod for 20 prosent av søknadene. Videre stod søknader fra DNTs lokallag, idrettsforeninger og grendelag for i overkant av 40 prosent av søknadene. De resterende søknadene kom fra andre frivillige organisasjoner og aktører som friluftsråd, lokale grunneierlag og løypelag.

• Det er Gjensidigestiftelsen og fylkeskommunene som har finansiert prosjektet. De har delt kostnadene til merking, skilting og informasjonstiltak 50/50.

• Prosjektet startet i 2014 og avsluttes nå i sin eksisterende form. Fremover videreføres prosjektet i en permanent tilskuddsordning finansiert via Tippemidlene.

• Fra 2014 til 2017 er det investert 100 millioner kroner på nær 1100 ulike turruter.

• 40 000 km turruter er blitt merket, 63 900 turskilt og 7300 informasjonstavler er produsert – i mange tilfeller av vernede bedrifter – og deretter montert.

• Det har gått med ca. 100.000 dugnadstimer for å merke alle rutene.

• Over 10 300 grunneiertillatelser er innhentet.

• Det er merket nye turruter i alle landets fylker, og i hele 362 av 428 kommuner.

• Gjennomsnittlig budsjett var 83.362 kroner pr. turrute. Gitt svært ulike forutsetninger varierte kostnaden pr. turrute fra 35.000 kroner i Troms til 160.000 pr. rute i Oslo.

• Nomineringa stenger 31. august. Juryering skjer i september, og vinner kåres primo oktober.

• Landsvinneren offentliggjøres 12. mars 2019 under den nasjonale Stikonferansen i Bergen.