Emma Mandal Leth-Olsen og Mette Hagen Mandal har begge hatt samme postadresse, 7167 Vallersund, siden de kom til verden for 16 år siden. Det betyr at de to har gått i samme klasse både på barne- og ungdomsskolen. Barneskole på Sandnes Oppvekstsenter og ungdomsskole ved Botngård ungdomsskole. De to gikk ut av 10.-klassen ved Botngård for noen dager siden og de nyter nå sommerferien mens de venter spent på svar fra Trondheim Katedralskole om plass for utdanning de nærmeste tre åra. Denne dommen får de trolig samme dag som denne artikkelen står på trykk og leses.

LES OGSÅ: «Æ klare det æ vil» - Fosna-Folket

Emma Mandal Leth-Olsen. Foto: Kåre Petter Sundet

– Dans er toppen

Emma og Mette har som sagt fulgt hverandre gjennom hele oppveksten og de to venninnene utviklet sammen en meget sterk interesse for dans, både klassisk ballett og andre sjangere innen denne «aktiviteten». Vi plukket opp navnene på de to jentene i miljøet rundt Bjugn Kulturskole hvor de to har ordet på seg for å være store talenter innen dans og at de har et stort potensial for videre utvikling. Dette er utgangspunktet for dette intervjuet.

– Hvordan var den generelle interessen for dans på barneskolen på Sandnes og senere på ungdomsskolen i Botngård?

– Den interessen var veldig stor og god spesielt blant jentene, men dette endret seg en del utover i årene på ungdomsskolen da de fleste fikk andre interesser. Men vi to hadde hverandre og vi har pushet hverandre og har holdt det gående. At vi etter hvert ble eldst og hadde mest erfaring gjorde at vi ble motorer i miljøet. Det var artig å være med å undervise de yngre. Det er no slik at det nå bare er oss to i vår alder som fortsatt brenner for dansen, sier de to jentene.

– Hvordan var det med opplæring og framgang for dere to når miljøet sakte smuldret bort?

– Miljøet har vært til stede hele tiden, men som sikkert alle skjønner så ble gjennomsnittsalderen rundt oss lavere og lavere. Når det gjelder opplæring så var det lite av det på skolen, og det ble ikke fart i det før vi begynte på Bjugn Kulturskole med Trine Onsøyen som lærer. Da fikk vi opplæring i dans to økter i uka. Akkurat det har betydd mye for oss.

Mette Hagen Mandal. Foto: Kåre Petter Sundet

Trondheim Katedralskole

– Det finnes forskjellige typer dans. Hvilke sjangere liker dere best?

– Vi har jobbet en del med klassisk ballett, men vi har også vært innom flere andre typer dans som jazz, moderne og Hip Hop. Vi har også prøvd oss som instruktører. Sammen med klassen på ungdomsskolen satte vi opp danseforestillingen «Grease», og dette prosjektet var vi aktivt med og styre, og forestillingen ble framført i Bjugn Kulturhus. Dette var utrolig artig og interessant. Vi har også vært med i et interkommunalt tiltak for Fosen. Med Maria Garli i spissen fikk vi være med i prosjektet «Talentlab Fosen». Senest nå i vår da vi var på samling i Bjugn Kulturhus, og dette var tredje gang vi fikk være med. «Talentlab Fosen» arrangeres en gang i året, og opplevelsen er utrolig artig.

– Har dere dansen som yrkesmål eller vil utdannelsen ta en annen retning etter hvert?

– Vi har begge staket ut kursen mot Trondheim Katedralskole. Her er dans en del av utdanningsprogrammet og det betyr at vi har tre år foran oss for å oppnå ønsket studiekompetanse. Derfor er det vanskelig på dette tidspunkt å si hvor vi havner. Først må vi få studieplass på «Katta» noe vi håper på begge to.

– Dans er nok en usikker vei som yrke, men man skal aldri si aldri. I vår grunnskolering har vi begge ambisjoner om en utdannelse innen helse eller oppvekst. Kanskje blir vi leger? Men vi må vente å se. Ønsket skoleplass på «Katta» er dørstokken. Det betyr at vi har noen spennende og usikre dager og år foran oss. Vi mener selv å ha karakterer gode nok for å få en plass på «Katta», men man kan aldri vite. Vi er nok inne i en avgjørende og nervepirrende periode av våre liv akkurat nå. Dansen er så langt en hobby, men vi vil egentlig nå lenger. Vi har begge en drøm om at hobbyen en dag skal bli virkelighet, sier de to unge venninnene fra Vallersund.