Dette er ei grotte for rekordbøkene

I Osen er Halvikhula en attraksjon av virkelige dimensjoner.

Halvikhallin beskrives som Nord-Europas største, og er en mektig opplevelse.  Foto: Terje Dybvik

Kultur

Her er listen over steder du bør besøke i Osen:

1. Osen bygdatun

På Vingsand ligger Osen bygdatun. Det et gårdstun som stammer fra 1800-tallet. Det består av hovedbygning, bur, masstu, driftsbygning, to brygger og tre naust. Stedet eies i dag av Osen kommune, etter at kommunen kjøpte gården av Ludvig Vingsand i 1972.

Brattjer skole fra 1878, ble flyttet til bygdatunet i 1991. For tre år tilbake ble det bgget et nytt naust. Det brukes til utstillinger, og inneholder ellers lagerlokale, kontorplass, arkiv og toalett.

Osen bygdatun.  Foto: Terje Dybvik

2. Halvikhula

I Osen er Halvikhula en attraksjon av virkelige dimensjoner. Grotta, som også kjennes som Halvikhallin, beskrives som Nord-Europas største. Det er nordeuropas største hule, og skal være stor nok til å romme hele Nidarosdomen.

Inn Vinganfjorden mellom Vingsand og Seter finner vi Halvika på nordøstsida. Det aller enkleste er å ta seg dit med båt.

MS Osenfjord ved Skjervøya.  Foto: Terje Dybvik

3. «Øyhopping»

Med hurtigbåten MS Osenfjord kan man bedrive en form for øyhopping i Osens skjærgård. Båten har sin faste liggeplass på Sandviksberget. Med dette som utganspunkt går det ruter til Skjærvøya med de bebodde øyene Indre Skjervøy og Yttervåg som i dag henger sammen med molo. Videre står Ramsøya og Hepsøya på ruteplanen, og man kan ellers også nå Seter/Sætervika og Bessaker i Roan. De to sistnevnte er dog ikke øyer.