Med duft av krydder og smak av te

Vi er inne i sommermånedene da blomster dukker opp så fort.

Kamilleblom er en sjelden plante i Norge.  Foto: Eivind Holter

Kultur

Hvert døgn kommer det nye som vi ikke har lagt merke til dagen før. Da kan de allerede ha nådd maks størrelse.

Sjelden

Kamilleblom er en sjelden plante i Norge. Men ikke her hos oss sør i Fosen og langs Trondheimsfjorden. Den kan forveksles med balderbrå, men balderbrå har ingen duft. Det har kamilleblom! Bildet er tatt på Garten i Ørland foran noen sjøhus ved ferjeleiet der for tre uker siden. Der er det mange kamilleblom på sandjord mellom asfaltveg og sjøhusene. På bildet kan man se flere tydelige særegenheter til kamilleblom. De hvite randbladene er karakteristisk nedbøyd eller nesten hengende. Dekkbladene under har hvite kanter. De ser nesten hvite ut på bildet.

Duften

Den fortjener et eget avsnitt. Men den er helt ulik parfymeduften fra liljekonvall. Her hjemme har jeg satt et tredvetall kamilleblom i en vase. Flere tett sammen gir en sterkere duft. Det er ikke lett å beskrive kamilleduften. Den er i hvert fall tydelig og spesiell. Som å ligge i en blomstereng og lukte på alle blomstene og alt det grønne der samtidig. En røff og spesiell lukt. Kamilleblomens egen duft.

Legeplante

Det er de små gule blomstene i stort antall i midten som tørkes og selges. De rager opp nesten som en pyramide. De kan trekkes til te og brukes til å bedre ulike plager med helsa.