Tirsdag denne uka ble det stiftet en organisasjon som skal jobbe fram prosjektet til en premiere i juli 2019.

LES OGSÅ:* Julie Moe Sandø ved Det Norske Teatret skal spille berømt fosning ...* Helena (23) med teaterforestilling om oljesamfunnet i dag -Fosna ...* Helena bestemte seg for å satse på teater da faren døde - Fosna ...* - Han tente på ideen, rett og slett -Fosna-Folket

Helena Wik jobbet opprinnelig med spel-ideen knyttet til Fiskefestivalen på Bessaker sitt 40-årsjubileum i 2019. Foto: Terje Dybvik

Identitetsbyggende

Det var i april at Fosna-Folket først omtalte tankene som regissør Helena Wik fra Bessaker hadde rundt et spel om utvandringa fra Nord-Fosen til Amerika. Planen er at dette store kulturinitiativet skal bli et prosjekt som kan samle flere tråder i forbindelse med sammenslåingen av Åfjord og Roan til nye Åfjord kommune.

Helena Wik jobbet opprinnelig med spel-ideen knyttet til Fiskefestivalen på Bessaker sitt 40-årsjubileum i 2019. Det er dette som nå har fått et utvidet perspektiv, som et ambulerende spel som skal settes opp flere steder de kommende åra. Hvis alle brikker faller på plass, vel å merke.

Bygdeboksen

Tirsdag var det en samling ved Bygdeboksen på Stokkøya, hvor aktører fra både Åfjord og Roan kommuner og kulturlivet deltok: ordfører Einar Eian (H) fra Roan, Kari H. Larsen fra styret Fiskefestivalen på Bessaker, varaordfører Jon Husdal (Sp) fra Åfjord, kultursjef Jan Ove Berdal i Åfjord og Helena Wik.

Osen kommune har også vært invitert til å være med i samarbeidsprosjektet, men har valgt å sitte litt på sidelinja i forhold til det konkrete fokuset som rettes inn rundt sammenslåing av Åfjord og Roan.

– I kalkylen på tre millioner kroner er det også inkludert dugnad, omregnet i reelle verdier, sier Helena Wik. Foto: Terje Dybvik

Tre millioner kroner

Helena Wik presenterte planene og la fram et budsjett på i overkant av tre millioner kroner for oppstartsåret.

– Tallene som er lagt inn er realistiske i forhold til å skape en forestilling basert på i hovedsak profesjonelle krefter. Vi legger imidlertid opp til en stor andel av dugnadsinnsats i dette, og ønsker å oppnå en effekt på flere plan for befolkningen i området. I kalkylen på tre millioner kroner er det også inkludert dugnad, omregnet i reelle verdier. Hvilken utgave av dette spelet en vil ende på, vil være opp til styret, forklarer Helena Wik som skisserte flere instanser hvor det vil være naturlig å hente offentlig støtte. I tillegg kommer også sponsormidler fra næringslivet, som man også regner med å kunne få.

Styreleder for den nye organisasjonen blir Trygve H. Rullestad fra Bessaker. Foto: Terje Dybvik

Trygve H. Rullestad styreleder

De frammøtte hadde med seg sine fullmakter til å fatte et vedtak om dannelsen av et styre. Hvilket også ble gjort. Styreleder for den nye organisasjonen blir Trygve H. Rullestad fra Bessaker. Ellers består styret av Unni Wik fra Roan, Einar Eian fra Roan, Jan Ole Berdal fra Åfjord, Astrid Jakobsen fra Osen og Helena Wik. Helena Wik vil muligens bli innstilt som daglig leder av det nye styret.

Omrisset klart

Rundt 800.000 nordmenn utvandret til Amerika i perioden 1825 til 1920. Det skjedde av en rekke ulike årsaker. Fra gamle Bjørnør kommune, som besto av Roan, Osen og Stoksund, var det veldig mange som pakket sin koffert og dro for å søke lykken «over there». Det var fra dette området den aller største utvandringen skjedde for Fosens del.

Helena Wik har omrisset til en historie klart for stykket. En kvinneskikkelse vil stå sentralt.

– Hvordan ble det for dem som ble værende tilbake, det vil si mange kvinner, barn og eldre? Det er utgangspunktet som jeg har sett nærmere på. Ellers har jeg fått mange innspill fra befolkningen og vil etterlyse enda flere lokale historier som kan bakes inn. I tillegg har jeg et ønske om å flette inn paralleller til dagens samfunn og tilsvarende problemstillinger, sier Helena Wik.

Julie Moe Sandø, skuespiller ved Det norske teateret og med aner fra Osen, har sagt seg interessert i å spille en hovedrolle. Foto: Siren Høyland Sæter

Julie Moe Sandø

Julie Moe Sandø, skuespiller ved Det norske teateret og med aner fra Osen, har sagt seg interessert i å spille en hovedrolle. I sommer vil hun stå sentralt i spillet om Julie Næss på Utro i Roan.

Haakon-Marius Pettersen, også han opprinnelig fra Bessaker, er spurt om å delta på komponistsida for samtidsmusikken i stykket. Pettersen har blant annet samarbeidet med kjente grupper som Keep of Kalessin og deLillos. Videre er Gunhild Hjertaas og Ingunn Løberg forespurt om å bidra på komponistsiden.

Målet for det nye spelet er samsvarende med de målene Helena Wik har satt seg:

* Skape et profesjonelt teaterstykke med sin forankring i historier fra Nord-Fosen.

* Fokus på de lokale kreftene, ressursene og skape ringvirkninger rundt folk, bedrifter og kunnskap.

* Bringe menneskene som bor i de ulike kommunene sammen, på tross av grenser og ulikheter.

Målet for det nye spelet er samsvarende med de målene Helena Wik har satt seg. Foto: Terje Dybvik

– Noe av det største noensinne

Det ble en del diskusjon rundt bordet tirsdag om dette store prosjektet.

– Dette blir noe av det største vi eventuelt har støttet på kultursida noensinne. Det er imidlertid et veldig godt prosjekt som jeg har tro på, uttalte Jon Husdal og fikk støtte fra de andre som hadde møtt fram.

1. september i år inviteres alle i Roan, Osen og Åfjord til spel-kick off, hvor Maria Almli fra Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling skal lede an. Hun har arbeidet med lokalsamfunnsanalyser og regionalt utviklingsarbeid på tvers av ulike fagsektorer. I 2011 var hun manusforfatter og programleder i reportasjefilmen «Det skjer i Nord-Norge».