Fakta:Navn: Arild Henry InstebøAlder: 51 årVokste opp i: Løvstakksiden/ Solheimsviken i Bergen.Bosted: BrekstadSivilstatus: Kjæreste med Tonje Holter. To stebarn: Line og Hans EinarYrke: Daglig leder og eier av Action Brekstad, Arrangementspesialisten AS

At livet kan bli til gjennom mange tilfeldigheter, er Arild Instebø er levende bevis på. Hendelsene har gjort han til landets største på et bredt spekter av aktiviteter til arrangementer. Han leverer dessuten spesialeffekter som vind og snø til både teater og film.

Arild Instebø i dåpskjolen. Det er bestefar Anders og pappa Thorleif som holder i ham. Foto: Privat

LES OGSÅ:* Full fres for partyfikseren -Fosna-Folket* - Hjelp! -Fosna-Folket* Nå kan du gjøre dette i Fosen -Fosna-Folket* Gjør grendahuset om til laser tag-arena -Fosna-Folket

Karoline Krüger

Det hele begynte i ei åsside over Bergen, hvor Arild vokste opp sammen med sin eldre søster Torhild. Pappa Thorleif døde som 48-åring. Arild var da bare sju år gammel. Mamma Bjørg var den i familien som virkelig som elsket musikk. Og som gjerne formidlet dette.

– Hun spilte alt av tangentinstrumenter – piano, orgel og trekkspill. Jeg fattet også tidlig interessen for musikk. Jeg lærte også å spille piano, var med i teaterlag, gikk på danseskole, var med i sangkor og var vokalist i et band hvor blant annet Karoline Krüger var med, forteller Arild Instebø.

Karoline Krüger ble landskjent etter hun vant norske Melodi Grand Prix med sangen «For vår jord» i 1988.

Arild Instebø som sjuåring og klar for første skoledag. Foto: Privat

L-70

I ungdomsårene begynte Arild som hjelpemann ved en musikkforretning i Bergen.

– Den drev også med utleie av diverse utstyr, som jeg kunne få låne. Allerede på ungdomsskolen begynte jeg derfor som DJ – disc jockey. Jeg og en kompis jobbet også i nærradio, hvor musikk var et vesentlig element.

Elektronikk ble faget han siktet seg inn på da han tok til på videregående skole. Deretter skulle førstegangstjenesten avtjenes. Arild ble rulleført ved Ørland hovedflystasjon. Luftvernbataljonen og opplæringen i bruken av L-70-kanoner ble hverdagen det neste året.

Arild Instebø sammen med Svein Erik Nebb fra Bjugn under arrangementet Reisesjekken på Libra Kro & Spiseri på 1980-tallet. Foto: Privat

– Noen hvisket noen i øret

I løpet av dette året dukket det også opp et behov for DJ på Brekstad.

– Det var noen som hvisket noen i øret at jeg hadde drevet som DJ tidligere. Da begynte snøballen så vidt å rulle for min del her ute.

Også etter at Arild hadde levert inn uniform og håndvåpen på depotet, ble han værende.

– Jeg ble spurt om å være med på oppussingen av lokalene for et forbedret tilbud på Libra kjøpesenter på Brekstad: Libra Kro & Spiseri.

Den første nattsendinga til Radio Fosen feires i 1991. Fra venstre: Arild Instebø, Arne Nervik, redaktør Vigdis Hoff Hoøen og Dagfinn Aune. Foto: Privat

Skulle bli over sommeren

Nå skulle det ikke bli bare musikk på Libra, for søt musikk oppsto også mellom Arild Instebø og ei ung ørlandspie.

– Planen var å bli på Ørlandet over sommeren, og så returnere til Bergen. Slik skulle det ikke gå, medgir Arild rundt 30 år etter.

Da han var rundt 25 år, døde også hans mor. Arild arvet huset i Bergen, og tok fri noen måneder for å få det fullstendig renovert i samarbeid med noen kamerater. Bolighuset har han fortsatt, men leier det nå ut. For Arilds faste adresse har forblitt Brekstad.

Høyre-politikere gjester Ungdommens Hus på Brekstad i 2002. Fra venstre: Arild Instebø (Ungdommens Hus), Nils Magne Angelvik (formann i Ørland Høyre), Yngve Brox og Steffen Eide (Sør-Trøndelag Høyre), Linda Cathrine Hofstad (stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag Høyre). Foto: Paul Aage Hegvik

– Veldig inkluderende

Stig Arne Jensen i Florvåg ble kjent med Arild mens han gikk på ungdomsskolen. Det er et vennskap som har holdt seg siden da.

– Arild var noen år eldre enn meg, men jeg fant snart ut at det alltid var liv og røre rundt ham. Han var dessuten en damemagnet, så det var alltid greit å holde seg i nærheten. Samtidig ble jeg snart klar over hvor mye han viser omsorg for alle rundt seg. Han har utrolig lett for å komme i kontakt med folk og er veldig inkluderende. Jeg har i mange år jobbet med unge og innen rusomsorgen. Mye av det jeg har praktisert har jeg lært gjennom mange samtaler med Arild, sier Stig Arne.

– Han er ikke redd for å kaste seg ut i nye ting?

– Nei, det skal være sikkert. Når andre sier «det hadde vært gøy», så sier Arild «det skal bli gøy». Han ser aldri at noe kan være nærmest umulig å gjennomføre, men er snar om å søke etter løsningene. Dessuten er han god til å få med seg andre og jobbe i team, sier Stig Arne Jensen.

Ungdommer på skumparty i 2007. Foto: May Brit L. Rostad

Til tider litt sær

Stig Arne Jensen vil også beskrive Arild Instebø som til tider litt sær.

–Vi dro sammen på Sydentur en gang. Når han bestiller hamburger, så kommer perfeksjonisten fram. Arild har selv jobbet på bar i Bergen og er veldig opptatt av å få det som en har bestilt. Derfor sendte han ut den stakkars kelneren fire-fem ganger før han så seg fornøyd med hamburgeren han ble servert. Han kan samtidig ta ting veldig på måfå. Plutselig kan han ringe meg opp, og så befinner han seg allerede i Bergen ut noen tanke på overnatting. «Det ordner seg vel med noe, eller så får jeg sove bilen», pleier han å si. Men selv om han ikke virker å ha en plan alltid, så er det meste veldig gjennomtenkt. Og når han selv har tatt på seg en jobb, så er han veldig opptatt at den skal gjøres skikkelig. Han har en utrolig til arbeidskapasitet.

– Det treffes fortsatt nå og da?

– Ja, og det blir alltid noe gøy når Arild dukker opp. Drar vi ut på byen, så er det han som kan dra i gang en lang diskusjon med andre om hvorvidt bananer vokser i klaser eller henger enkeltvis, smiler Stig Arne Jensen.

Geir Skjøstad og Arild Instebø på RockOlga. Foto: Privat

Radio Fosen og RockOlga

I 1990 fikk også Arild Instebø oppgaver ved den da relativt nystartede nærradiokanalen Radio Fosen. Kanalen hadde på den tida sine lokaler i andre etasje ved den tidligere Ørland realskole. Samtidig fikk han jobb ved musikkforretningen RockOlga ved T-Centeret på Brekstad. Den ble drevet av Geir Skjøstad.

– Det var en lærerik periode, hvor jeg ikke minst fikk førstehåndskunnskap i det å tolke humøret til mange som kom innom. Å se hva musikk kan gjøre med sinnstilstanden til et menneske var utrolig, sier Arild Instebø.

RockOlga ble lagt ned i 1997.

Lasershow med Arild Instebø. Foto: Privat

– Unge som ikke vil bli målt

Arild Instebø fikk stadig nye arbeidsoppgaver innen feltet kultur. Han ble kinobillettør ved Ørland kommunale kino og fikk engasjement ved Ørland Ungdomsklubb. Sistnevnte holdt på denne tida til i det gamle bygget til teknisk etat i Ørland kommune, og ble drevet av Britt Ovesen.

– Det er utrolig givende å få jobbe med unge mennesker. De som søker til ungdomsklubbene er blant annet ungdommer som kanskje ikke har funnet en plass innen annen organisert tilbud som idrett og kultur. Det er gjerne unge som ikke vil bli målt opp mot andre, forklarer Arild Instebø.

Det var her spiren ble sådd til den virksomheten han driver i dag.

– Vi var ute etter å finne nye aktiviteter, utover dem vi hadde med blant annet biljard og diskotek. Å leie utstyr fra etablerte aktører, var enten kostbart eller så var det innrøkt utstyr som hadde blitt benyttet i barer og puber og lite egnet for ungdomsbruk. Jeg tok kontakt med leverandører av Playstation og etablerte konseptet Playstation Extreme. Etter mye om og men fikk jeg landet en god avtale. Dette ledet til at man kunne spille tv-spill i kinosalen. Det ble en fantastisk stemning av dette, minnes Instebø.

Han formelig sprudler over når han beretter om noe som har lyktes ett hundre prosent.

Ponnyridende rissapolitikere under Hasselvikadagen i 2015: Ove Vollan (t.v.) og Tormod Overland. I bakgrunnen ses blant annet et hoppeslott. Arild Insetbø leverer utstyr til mange sommerfestivaler. Foto: Terje Dybvik

Størst i landet

Han slo seg ikke til ro med dette, og søkte etter enda flere aktiviteter. Det neste ble skumparty, popkornparty og rodeookse. Deretter fulgte laserutstyr og så videre og så videre.

I dag har virksomheten vokst seg til å bli den største i landet på sitt felt. Han har flere landsdekkende hjemmesider som actionnorge.no og skumparty.no. 160 paller med utstyr inneholder et vell av aktiviteter tilpasset ulike aldersgrupper. Forsikringssummen lyder nå på hele ti millioner kroner. Den i seg selv sier noe om omfanget.

– Jeg kunne sikkert ha bygd dette opp enda raskere, men jeg har valgt å investere i mer og nytt utstyr etter hvert som jeg har hatt økonomisk rom for det. Fortsatt møter jeg folk som tror jeg kun driver i Ørland og Bjugn. Jeg leverer i dag til hele landet, og har opprettet deponi med utstyr både i Trondheim og Oslo, forklarer Arild Instebø.

Fosna-Folkets jounalist Snorre Berg prøver Arild Instebøs VR-simulator. Foto: Terje Dybvik

– Det er helsebot å ha det gøy av og til

Mye kjører han selv ut til ulike arrangementer. I perioder leier han inn folk for å dra til arrangementer, ellers sørger han for en forsendelse, hvis det dreier seg om leveranser av mindre omfang. I tillegg til dette har han investert i lokaler ved tidligere Ørland videregående skole – Action Brekstad som holder åpent med blant annet såkalt lasertag. Her kan små og stor grupper også leie seg inn.

– Det er fantastisk givende å kunne levere aktiviteter lokalt, morsomt å se hva litt lek og uforpliktende skøy kan gjøre i hverdagen for mange. Også for voksne, som i utgangspunktet kan være skeptiske av seg. Action Brekstad har gått over all forventing, og treffer nå både små og store. Det er helsebot å ha det gøy av og til, er Arild Instebø overbevist om.

Virksomheten har også skapt arbeidsplasser, da han nå har fire deltidsansatte. Sist han søkte etter arbeidshjelp, meldte det seg hele 72 søkere.

Bruker lokale krefter

– Alt av utstyr må jevnlig gås gjennom. Må noe fikses på, bruker jeg lokale krefter for å få det gjort. Det er veldig strengt i forhold til godkjenninger, for alt skal være så sikkert som mulig. Det er mye tungt arbeid og reising for å få gjennomført denne virksomheten, så for oss som driver med det er det ikke bare en dans på roser, har Instebø erfart.

Materiellet stammer fra ulike deler av verden, som USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland og Kina. Arild Instebø reiser også mye rundt om på messer i utlandet og til produsenter for å anskaffe seg siste nytt. Han har drevet så lenge i bransjen at han selv blir spurt om råd.

– Det er om å kunne treffe sitt publikum så godt som mulig, å kunne tolke hva som vil slå an.

Fra arrangement på Brekstad i 2016. Foto: Terje Dybvik

Rosenborg eller Brann?

Det har alltid vært mye kniving trøndere og bergensere imellom. Arild har holdt på sin bergensdialekt, så det er lite tvil om hvor han har sitt opphav.

– Hvordan er det å være bergenser i «trønderland»?

– Det har aldri vært noe problem. Folk forstår meg godt, så jeg har aldri sett noen grunn til å legge om til noen annen dialekt enn den er jeg vokst opp med. Men jeg anser meg som fosning og trønder nå, etter så mange år her ute.

– Hvem heier du på når Rosenborg og Brann spiller kamper?

- Nei, se det du … noe må jeg få holde for meg selv (he, he, he). Fotball og spill er noe som passer meg godt, og er arenaer hvor vi kan møtes ung som gammel. Det er det viktigste.

Ned 30 kilo

Alt har ikke bare vært fryd og gammen for partykongen. For et par år siden gikk Arild Instebø gjennom et samlivsbrudd. Det var tøft, medgir han.

– Så traff jeg Tonje, og henne har jeg det særdeles godt med i dag.

Etter å ha passert 50 år, har han også begynt å ta mer hensyn til egen helse.

– Jeg har aldri vært spesielt flink til det. Så bestemte jeg meg for en endring, og har klart å gå ned 30 kilo på noen få år. Jeg trimmer også fast, prøver å sykle meg en litt lengre tur minst en gang i uka. Sykling i mitt eget tempo passer meg godt, medgir Arild Instebø.

Angrer?

– Er det noe du angrer på i forhold til den virksomheten du har klart å bygge opp?

– Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Det er vel så viktig å hente lærdom med det som ikke lykkes like godt, og sørge for å ikke ta større økonomiske sjanser enn at man kan leve med noen flopper, er oppskriften fra partykongen.