Da fikk veteranen fra Hasselvika fortjent heder og anerkjennelse for sin tjeneste for fedrelandet som soldat i Tysklandsbrigaden.

Soldat i Tysklandsbrigaden

Bare 20 år gammel dro han sammen med sin brigade til den tyske byen Flensburg på grensa mellom Danmark og Tyskland. Her skulle han være stasjonert i et halvt år for å avtjene sin verneplikt. På forhånd hadde den unge fosningen vært seks måneder i Fredrikstad på opptrening. Hjelpekrysseren KNM Svalbard brakte brigade 501 til okkuperte Tyskland. Nå ventet spennende måneder på soldatene.

Mange minner

Hårberg hadde førerkort og ble satt til å kjøre kanoner til sine planlagte stillinger.

-Det var tøffe dager, men vi hadde et godt forhold oss soldater imellom og også med den lokale befolkningen. Forteller den aldrende mannen som i dag er beboer ved Rissa sykehjem. Han minnes tiden da han som ung mann var en del av brigade 501. Og han har i løpet av årene villig delt minner med sine seks barn og ni barnebarn.

-Jeg husker at morfar ofte snakket om det han hadde opplevd i Tyskland. Tiden han tilbrakte der, har nok satt sine spor. Det var interessant for oss barnebarn å høre han fortelle, og vi tenkte det kunne være hyggelig for han å få en oppmerksomhet.

Tom Guttormsen, forsvarets veteraninspektør, gjør ære på Asbjørn Hårberg og takker han for hans innsats i Tysklandsbrigade 501. Foto: Vigdis Schei

Alle skulle få sin medalje

Barnebarnet Sebastian Hårberg tok kontakt med Forsvarets veterantjeneste (FVT) hvor henvendelsen ble godt mottatt. Tjenesten har som en av sine viktigste oppgaver å gi anerkjennelse til veteraner for viktig innsats for fedrelandet.

-Forsvarssjefen innstiftet i 2000 «Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner», kan forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen opplyse. – Å finne fram til de vel femti tusen som deltok i brigadene har ikke vært så enkelt. Mange har fått sin oppmerksomhet i form av to medaljer. I tillegg til medalje for internasjonal tjeneste, tildeles også Tysklandsbrigadens veteranforbunds medalje. Men vi er avhengig av at familie og andre henvender seg til oss skal vi kunne utføre vårt oppdrag. Medaljen kan også tildeles Post Mortem. Derfor kan pårørende etter avdøde få medaljene som et minne.

En rørt veteran

Den høytidelig utdelingen av medaljer og diplomer fant sted i dagligstua på sykehjemmet med veteranens familie til stede. Husken spiller ikke helt på lag hos pensjonisten med et langt yrkesaktivt liv som drosjesjåfør bak seg. Men denne dagen lokkes både smil og minner fram, og Asbjørn Hårberg er tydelig rørt over oppmerksomheten han får. Med verdighet blir medaljene festet på veteranens høyre side.

Først den med blått bånd og sølvstripe. Et hedersbevis for å ha deltatt i internasjonale operasjoner. Så finner Guttormsen fram medaljen med rødt bånd og seks sorte striper. En takk fra Tysklandsbrigadens veteranforbund. Dette har han gjort mange ganger, men hver gang er spesiell.

Barnebarnet Sebastian Haarberg Rian tok kontakt med veteranforbundet slik at bestefaren fikk sin fortjente heder og anerkjennelse. Foto: Vigdis Schei

Ble en annerledes dag

-Takk for din tjeneste i artilleriregimentet i brigade 501. Din og alle de andres innsats var med å stabilisere situasjonen i okkuperte Tyskland og sikre grunnlaget for en gjenoppbygging av landet. Dere var også et vern mot det som ble oppfattet som trusselen fra øst.

Dagene på et sykehjem kan bli både lange og ensformige. Men 9. april 2018 ble en annerledes dag for Asbjørn Hårberg. Det var dagen han ble hedret for å ha deltatt i arbeidet med å trygge freden i Europa.