Oppfordrer milslukerne om å gjøre seg klare

Fosen Gang- og Vandrelag oppfordrer turmarsjfolket om å børste støvet av turmarsjskoene.

Fra Jarnskjeggemarsjen i fjor.  Foto: Terje Dybvik

Turmarsj

* Turmarsj er en form for sport hvor man går arrangerte turer. I Norge er turmarsjene arrangert av Norges Turmarsjforbund sentralt, og en rekke turmarsjforeninger lokalt.

* Sporten passer for alle mennesker, små og store, og man trenger ikke andre egenskaper for å delta enn turglede. Du trenger ikke engang å kunne gå, da det ikke er uvanlig å se barnevogner og rullestoler ute i løypa. Det er ingen konkurranse, tidtaking eller vinnere, bare muligheter for trim og sosialt samhold, samt muligheter for å være med på bussturer og andre turer til andre steder i inn- og utland for å delta i turmarsjer andre steder.

* For å delta må man betale en deltakeravgift som varierer fra 10 til litt over 100 NOK, avhengig av om man kun ønsker IVV-stempel i deltakerbeviset eller medalje i tillegg til IVV-stempel.

* Distansene man går varierer fra 5 til over 20 km, og terrenget varierer mellom asfalt i sentrumsgater, landeveier, skog og fjell. Det er en bra måte å bli kjent med egen by eller andre byer på.

Kilde: Wikipedia

Kultur

– Siste helga i april blir det ei stor turmarsjhelg, så det er bare å gjøre seg klar, sier Ole-Morten Sletvold på Brekstad, leder av Fosen Gang- og Vandrelag.

LES OGSÅ:
* To unike turmarsjer i jagerflyånd -Fosna-Folket
* Kjempehelg for ivrige skoslitere -Fosna-Folket

Partisan og Jarnskjegge

Slik ser programmet ut:

* Fredag 27. april byr på jubileumsmarsj for Partisanmarsjen 1978 – 2018. Den markerer 40 år siden den første Partisanmarsjen ble arrangert. De som deltar på jubileumsmarsjen vil få engangsmerke og plakett. 5 og 10 km løyper.

* Lørdag 28. april: Jarnskjeggemarsjen går 33. gang.
5 og 10 km løyper.

* Lørdag 28. april: «Ørland Flystasjon Rundt» arrangeres for 25. gang.
5 og 10 km løyper.

* Søndag 29. april: Partisanmarsjen.
5 og 10 km løyper.

Sju på samme helg

Ellers vil laget også nevne PV-38 Ørland Kystbyvandring, Vårsleppet og Musikkorpsenes År som har sin egen marsj. Alle de tre nevnte kan gjennomføres gjennom hele den samme helga.

Alt i alt blir dette ei helg med hele sju arrangementer, som alle har start og målgang ved Hårberg skole på Brekstad.

Ole-Morten Sletvold prøver å samle mest mulig av historikken til turmarsjene i Fosen.  Foto: Terje Dybvik

 

Vil samle historikken

Ellers forsøker Ole-Morten Sletvold å samle mest mulig av historikken til turmarsjene i Fosen.

– Det er i dag langt færre lag som arrangerer turmarsjer, og færre arrangementer rundt om i Fosen enn det var tidligere. Flere av marsjene som har blitt holdt over mange år, er det flere arrangører som har stått bak. Jeg ønsker å få samlet så mange faktaopplysninger rundt dette som mulig, så jeg ønsker gjerne kontakt med dem som sitter på viten om dette, sier Ole-Morten Sletvold.