Helena Wik, kjent som både skuespiller og regissør, jobbet opprinnelig med ideen til et spel knyttet til Fiskefestivalen i Bessaker sitt 40-årsjubileum i 2019.

LES OGSÅ:* Helena (23) med teaterforestilling om oljesamfunnet i dag -Fosna ...* Helena bestemte seg for å satse på teater da faren døde -Fosna-Folket* Feiret stort jubileum og avduket relieff -Fosna-Folket* Født uten armer, en mester i søm og broderi -Fosna-Folket

To store prosjekter

Så begynte snøballen å rulle, ikke bare for et ambulerende utvandrerspel, men også et teaterstykke basert på en kjent roansbygg.

– Jeg kom i kontakt med forfatter Torvald Sund, som gjerne ville være med på tekstsiden. Det i forhold til å få til et spel rundt den store utvandringen til Amerika, som det er så mye relevant stoff om i akkurat Åfjord, Roan og Osen. Snart begynte han også å snakke om en annen idé han hadde båret på: et teaterstykke om Julie Næss, forteller Helena Wik.

– Jeg brenner sånn for dette i og med at vi nå står overfor en kommunesammenslåin. Da mener jeg teater er en perfekt arena for å bygge nye relasjoner og samhold, mener Helena Wik. Foto: Bård Gundersen

Uten armer og med pukkelrygg

Hvem var så Julie Næss, som Wik og Sund mener er verdt et eget teaterstykke?

Hun ble født i Steinsdalen 25. januar 1896 uten armer og med pukkelrygg. Da hun var åtte år, flyttet hun til Beskeland i Roan. Rundt 1920 begynte hun å skrive innlegg i avisene om det som den gangen ble betegnet som de vanføres situasjon. Det ble etter hvert opprettet en «vanføres spalte» i avisa. Og hun begynte å oppsøke eller skrive til personer som etter datidens terminologi var vanfør.

Sommeren 1926 bød «Elen Lies kvinneforening» vanføre fra hele landet inn til et stevne i Trondheim. På et møte i den forbindelse i Metodistkirken 10. juli, tok Julie Næss initiativet til å stifte Trøndelag Vanførelag, det som i dag kjennes som NHF Trøndelag.

Julie Næss tok initiativet til å stifte Trøndelag Vanførelag, det som i dag kjennes som NHF Trøndelag.

Julie Moe Sandø

– Stykket, som har arbeidstittelen «Julie Næss – kjærleik eller dø», settes opp rundt tiden for Utro-dagen i Roan i juli i år. Både Roan kommune, Trondheim kommune, Torstein Erbos fond og fylkeskommunen har bidratt økonomisk for å få realisert dette teaterprosjektet, forteller Helena Wik.

Hovedrolleinnehaveren er også i boks. Det er en kvinne med samme fornavn som den stykket skal handle om, og med aner fra Roan og Osen: Julie Moe Sandø. Hun er i dag fast tilsluttet Det Norske Teatret.

– Julie Næss sitt liv med alle de store utfordringene hun måtte takle, var det som umiddelbart fikk meg til å tenke at dette burde være grunnlaget for ei fin teaterforestilling, sier Torvald Sund. Arkivbilde.

– En god del må spisses

Manusforfatter Torvald Sund, som i dag er bosatt i Levanger, har kjent til historien til Julie Næss i mange år.

– Det er mange år siden jeg først kom borti hennes dramatiske historie på ulike hold. Hennes liv med alle de store utfordringene hun måtte takle, var det som umiddelbart fikk meg til å tenke at dette burde være grunnlaget for ei fin teaterforestilling. Vi har blant annet dette med hennes syn på almisser, at hun brøt med hvordan Vanføres Vel ble drevet for så å stifte Trøndelag Vanførelag og så senere hennes jobb som kommunekasserer i Roan.

– Hvordan har det vært å skrive et teatermanus basert på hennes liv?

– Det er klart at en god del må spisses for å kunne bli godt teater, så det har jeg gjort, innrømmer Torvald Sund.

Ambulerende spel

Utvandrerspelet som er i emning, har sin interesse i flere Fosen-kommuner: Roan, Osen og Åfjord.

– Det var fra disse tre kommunene vi hadde den aller største utvandringen fra Fosen til Amerika, sier Helena Wik.

– Ambulerende spel er noe nytt?

– Ja, jeg har iallfall ikke hørt om det før. Tanken er at vi skal sette det opp i alle de tre kommunene. Premieren vil skje under Fiskefestivalen på Bessaker i 2019.

– Og det vil deretter kunne gå i flere år?

– Ja, en har gjerne et treårsperspektiv når det kommer til spel.

– En perfekt arena

– Utvandrerspelet har ikke noe navn ennå?

– Nei, jeg lekte først med tanken om et Bjørnør-spel, men det er en betegnelse som allerede er tatt, så det blir noe annet. Det kan også folket få være med å påvirke. Det store arbeidet med spelet skal i stor grad påvirkes av nordfosningenes egne historier og innspill. Vi kommer til å kontakte historielag for samarbeid, stå på stand under festivalen på Fiskefestivalen på Bessaker og lignende, og i tillegg opprette kontaktinfo hvor folk kan få sende inn sine historier. 1. september i år inviteres alle sambygdinger i Roan, Osen og Åfjord til spel-kick off, hvor folk kan komme for å få mer informasjon, finne ut hva de kan og ønsker å bidra med, samt møte sine nye sambygdinger og naboer, sier Helena Wik.

Hun innrømmer at hun virkelig brenner for dette prosjektet.

– Jeg brenner sånn for dette i og med at vi nå står overfor en kommunesammenslåing. Da mener jeg teater er en perfekt arena for å bygge nye relasjoner og samhold. I teateret er det plass til alle; snekkere, syersker, folk som vil synge i kor, bake, selge billetter og stå på scenen. Alle villige revylag, korps, grendelag og kor skal engasjeres, understreker Helena Wik.

Tente for fullt på ideen

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern nevnte utvandrerspelet under det siste møtet i fellesnemnda for sammenslåing av Åfjord og Roan kommuner.

– Dette blir et flott bidrag til å kunne markere sammenslåingen av de to kommunene. Jeg var i utgangspunktet litt avmålt i forhold til ideen, men da jeg forsto hva dette handlet om tente jeg for fullt på den, sa Vibeke Stjern.

Kirsti Stenersen, regionleder i Norges Handikapforbund Trøndelag, og Roan-ordfører Einar Eian under avdukingen i juni 2017 av relieffet som ble laget til minne om Julie Næss. Foto: Joar Hauknes

– Dette blir to flotte tiltak

Ordfører Einar Eian i Roan er glad for initiativet som er tatt både for teaterstykket om Julie Næss og utvandrerspelet.

– Dette blir to flotte tiltak, det er jeg overbevist om.

– Julie Næss er noe eget for ikke minst Roan, og der har også Roan kommune bidratt økonomisk?

– At hennes historie blir mer kjent er det all grunn til å honorere. Hvis jeg ikke husker helt feil, ble det vedtatt at Roan kommune skal bidra med 75.000 kroner for at stykket skal bli realisert, opplyser Eian Eian.