Firkløveret som satt sammen og studerte kart for å finne en lengre trasé i Fosen som kunne gjennomføres på ski uten å møte trafikkerte veier, var Erling Arnet, Gaute Ovesen, Erling Saltnes og Kåre Saltnes.LES OGSÅ: * Nå starter turrennsesongen -Fosna-Folket* Gjennomførte en klimatilpasset Mefjelltur etter avlysning -Fosna-Folket

57 kilometer

– Vi måtte bruke fire turkart for å få med hele traseen på rundt 57 kilometer fra Nordlia nordvest for Follafoss til Nordsetra ved Krinsvatnet, minnes Erling Arnet, veteranen som siden den gangen har deltatt på samtlige Mefjellturer.

Den første turen ble en realitet 26. mars 1978. To av de nevnte friskusene valgte å gå på treski, de to andre på glassfiberski. Det resulterte i at to fikk godt feste, mens de to andre fikk god glid.

– Etter den første turen ble det en tradisjon å gå den samme traseen år etter år uten avbrudd helt til 2015. Da vi måtte avlyse på grunn av snømangel i deler av traseen. Det samme gjentok seg i fjor. Disse årene ble det gått «reserveturer» på rundt tre mil i Mefjellområdet, forteller Arnet.

Rekord i 2013

Deltakelsen var beskjeden de første åra, men økte kraftig fra 1989, da et stort antall løpere fra Rissa meldte seg på. Deltakerrekorden ble satt i 2013 med 133 løpere, og det har vært stor spredning i alder, fra 12 til nærmere 80 år. I løpet av de 40 årene som har gått, er det mange som har gått denne styrkeprøven på ski én eller flere ganger.

– På grunn av fleksibel dato har vi hatt godvær på de aller fleste turene, med unntak av 1979 og 1997. Begge ganger blåste det opp kraftig, og det snødde tett slik at sikten ble dårlig. Værmeldingene var faktisk bra for begge disse turene, men det slo altså feil. Vi har ikke hatt alvorlige personskader på noen av turene siden oppstarten, sier Erling Arnet.

Lysvatnet

Arrangørene har vært heldige med hjelp til sporlegging av traseen med snøskuter fra bosatte på gården ved Lysvatnet.

– De har fått til fine spor tross vanskelige forhold, både når det var lite snø og når det var mye løs snø. De har også hjulpet til med transport av skiløpere som har skadet seg eller hatt ski- eller stavbrekk, forteller Erling Arnet som håper så mange som mulig vil delta på jubileumsturen.