Konferansier Kristin Melum Eide ønsket prominente gjester, tidligere universitetsstudenter, næringslivstopper, lokale historikere, bjugninger og prisvinnere velkommen til hederskveld.

Ikledt slips, nypressede bukser, Gant-gensere, melkehvite skjorter, vide kjoler og pensko var det klart for høytidsstund i Bjugn kulturhus.

Høytidsstund

Kveldens første heder gikk til vinneren av ungdommens kulturstipend for 2017.

Sammen med kultursjef Ådne Røkkum og Arne Jakobsen var det Gunnar Eide i Bjugn sparebank som stod for overrekkelsen av prisen.

– Og prisen går til Frida Hatlen, som er elev musikklinja ved Heimdal videregående skole, sa Røkkum.

Stipendet har vært delt ut siden 2001, da det ble samlet inn 75 000 kroner til formålet. Disse pengene har siden stått på konto i den lokale sparebanken, og godtgjort seg til 6,67 prosent rente.

– Dette er nok den høyeste sparerenta i landet. Jeg tror ikke det er flere som får den renta, sa Jakobsen, da Røkkum fisket etter bedre rentebetingelser.

Motvillig frivillig

Frivilligprisen for 2017 ble tildelt dugnadheltene ved Mølnargården. Oppgaven med å dele ut prisen tilfalt ordfører Ogne Undertun, som innrømte at han har stått bak sin del av pøbelstreker ved gården, før oppussingsarbeidet tok til i sin tid.

– Mølnargården er Bjugns svane. Det er bare seks stykker som er her i dag; sjuendemann «Guten», kunne ikke komme sa Undertun sammen med Per Odd Solberg, som stod bak nominasjonen.

Sturla Leth-Olsen, som mottok prisen på vegne av Brit Iren Knutsen, Reidar Holden, Rikke Gjelseth, Arne Nygaard, Hallstein Sørmye, og Stein Gunnar «Guten» Eikset strålte i blitzregnet da han noe motvillig ble dyttet frem for å motta prisen.

Mellom prisene underholdt Maria Garli, Nora H. Jensen og Victoria Onsøien Steen, samt et musikalnummer fra Sild, synd og sang.

Næringslivsprat

Fosna-Folkets journalist Jakob Ellingsen og leder i Bjugn næringsforum, Tor Langvold, inntok så scenen for en «næringslivsprat». Med seg i sofagruppa fikk de Martin Grøntvedt (OEM Aquaservice), Knut Botngård (Botngaaad bioprotix) og Jan Børge Harsvik (Botngaard AS).

– Blå sektor har stått sterkt i Bjugn lenge. Både Marine Harvest og Scanbio har rundt hundre ansatte hver. Det viser hvor stort denne næringen er i Bjugn. Vi er gode til å legge til rette for lokalt næringsliv, men vi kan bli enda bedre, sa Langvold.

– Det er viktig at vi i fremtiden fortsetter å tilrettelegge for at en moderne familie kan bo i Bjugn.

Karl Martin Lund, som er organist i kirken i Bjugn, ble hedret med Norges vels medalje for 40 års tjeneste, etter å ha startet som organist som 17-åring.

– Ja, nei, det går jo bra, sa Lund i kveldens korteste takketale.

Sofa-ordførere

Journalist Ellingsen samlet så to av «nye Ørland kommunes» mektigste menn til mer sofaprat. Har var tema kommunesammenslåing.

– Er du helt sikker på at det blir én kommune da, spurte Undertun, til latter fra salen.

– Jeg tror ikke kommunesammenslåing kommer til å bety så mye for folk flest. Jeg er mest opptatt av hvilke muligheter vi får med den nye kommunen, sa Ørland-ordfører Tom Myrvold.

– Jeg tror den største endringen blir for oss politikere, ikke for innbyggerne, sa Undertun.

Det tok ikke lang tid fra de to ordførerne hadde takket for seg, før de var oppe på scenen igjen, med et strålende underholdningsnummer.

Idrettens ildsjel

Denne gangen i form av et nummer hentet fra Mølna Teaterlags rikholdige scene-repertoar. Det skal legges til at Undertun og Myrvold denne gangen ble karikert av Kristin Melum Eide og Gunnar Eide.

– Der ble dere tatt på kornet, kommenterte kultursjef Røkkum lattermildt.

Leder i FK Fosen, Eskil Sjøli, lot ikke en sykkelulykke sette en stopper for å dele ut idrettens hederspris.

– Kriteriene for prisen er en som gjør en forskjell ved å gjøre det lille ekstra. Han er et forbilde for sine omgivelser, og en pådriver for sunnhet og god helse. Det er mange gode kandidater i Bjugn kommune, men priosen går til Andreas Søraker, som mangeårig frivillig i FK Fosen og hele Fosen-regionen.

– Fotballen har hatt en rivende utvikling i Bjugn siden Fosenhallen kom. Med ny kunstgressbane i Botngård sentrum får vi kanskje det mest komplette idrettsanlegget i Trøndelag. Fremtiden til idretten i Bjugn, er lys, sa Søraker, før «Kor e karran» fremførte Åge Aleksandersens låt «Danserinnen».

– Grand finale

Til sist var det klart for kveldens høydepunkt, eller grand finale, for å bruke konferansier Melum Eides egne ord. Kultursjef Røkkum og ordfører Undertun fikk æren av å dele ut Bjugn kommunes hederspris foran rundt hundre publikummere i kulturhuset.

– Det beste med kultursjefen er at han er et brillestativ, sa Undertun, og fikk med det sin revansj over rockekongen.

Fra begrunnelsen leste Undertun:

– Hun er vokst opp på Hellem, på Nes, og er et stort talent innen musikk og kultur. Årets hederspris går til Wenche Hellem.

Prisvinneren selv satt ved flygelet og ante ingenting. Hun mottok kveldens største sjekk (i utstrekning) på fem tusen kroner, i tillegg til bilder av Emil Schanke.

– Det var noen som hadde hintet om det på forhånd, men jeg ble overrasket. Jeg trodde ikke at jeg skulle få prisen, så det var artig og veldig trivelig. Ådne Røkkum gikk forbi meg rett før utdelingen og sa «nå skal du bli sittende du, Wenche». Så da ante jeg at det var ugler i mosen.

Litt før klokken 21 ble kvelden rundet av. Det var prisvinner Hellem selv og Lisbeth Hellemsbakken som fremførte «einsamer hirte».

Se bilder fra hederskvelden øverst i saken.