Bjørnør lensmannskontor, som betjener Roan og Osen, legges da ned. I forbindelse med nærpoliti-reformen blir det Fosen lensmannsdistrikt som skal dekke både Roan, Bjugn, Ørland, Åfjord, Roan og Indre Fosen.

LES OGSÅ:* I framtida kan Fosen-politiet komme oftere hjem til deg -Fosna-Folket* Sammenslåingen av lensmannskontorene er utsatt -Fosna-Folket

Overtar kulturarven

Osen kommune vil på sin side gå inn under Namdal lensmannsdistrikt. Det som har vært Bjørnør lensmannsdistrikt skal dekkes av det som har fått betegnelsen politikontakt.

I løpet av lensmannskontorets lange historie, har ansatte lagt til side diverse av både politiutstyr og beslag. Tidligere denne uka møtte Odd Harsvik og Fridjof Aune i Bjørnør historielag opp på kontoret for å overta samlingen.

– Det er viktig at denne historien blir tatt vare på lokalt. Vi er derfor kjempeglad for å få overta denne kulturarven, sier Odd Harsvik fra Stokkøya. Bjørnør historielag dekker området til det gamle herredet med samme navn – det vil si Stoksund, Roan og Osen.

– Den putret godt rundt om i mange heimer

I samlingen ligger blant annet et bevissikringsskrin, beslaglagte hasjpiper og springkniver, hånd- og fotjern, gamle stempler og en god, gammel skrivemaskin av merket Adler. Sistnevnte med bruksanvisningen intakt. Og ikke forglemme et hjemmebrentapparat, ubrukt sådan, men makulert og ubrukelig, ifølge Flasnes.

– Det stammer fra et beslag i 2012. De seinere årene har det vært minimalt med hjemmebrenning rundt, opplyser Tor Flasnes.

– Jeg må innrømme at jeg i min ungdom har vært innom bruken av slik utstyr. Den gangen putret det godt rundt om i mange heimer, smiler Odd Harsvik.

Fridjof Aune på sin side er klar på at HB-utstyr er noe han aldri har vært borti bruken av.

Den nye museumsnaustet ved Osen Bygdetun. Foto: Terje Dybvik

Skal stilles ut

Fridjof Aune, fra Osen, er den som har holdt styr på mye av samlingen til historielaget. Ting og tang fra lensmannskontoret som nå ikke blir mer, vil bli plassert ved Osen Bygdetun på Vingsand.

– Vi ser for oss å få til ei temautstilling ved det nye museumsnaustet, hvor dette fra politiet kan inngå, sier Fridtjof Aune.

Siden 2003 har lensmannskontoret hatt lokaler ved Osen rådhus. Før den tid lå det på Hofstad i Roan. I dag er det bare lensmann Tor Flasnes og kontorsekretær Margit Hagerup tilbake. Hun jobber i tillegg en god del med sivilrettslig oppgaver i Namdal. Flasnes tok over etter Knut Grøtting. Først for en periode høsten 2007, da Grøtting skulle ut i FN-tjeneste. Etter noen måneders tjeneste dro Tor Flasnes til Svalbard, hvor han jobbet som feltinspektør for Sysselmannen på Svalbard. I 2008 var han tilbake i Bjørnør, hvor han siden har jobbet fast.

Ble slanket

Da Margit Hagerup begynte i 2000, lå kontoret fortsatt på Hofstad.

– I tillegg til meg og daværende lensmann John Christian Wold, hadde vi den gangen en førstebetjent og en lensmannsbetjent. Førstebetjenten ble rasjonalisert bort etter flytting av kontoret til Osen. Senere ble lensmannsbetjenten lånt ut for en periode til et annet distrikt. Han kom aldri mer tilbake, minnes Margit Hagerup.

Både hun og Flasnes føler på at kontoret nå forsvinner.

– Jeg synes det er vemodig at dette embete nå forsvinner og at jeg blir den siste lensmannen i Bjørnør, sier Tor Flasnes.

Odd Harsvik og Fridjof Aune takket av de to siste sliterne med å overrekke blomster og servere noe godt å bite i.