Hanne Falstad aner fred og ingen fare. Rundt det uformelle bordet på Ørland kultursenter sitter tolv kvinner fra nettverket Fru Inger og diskuterer løst og fast. På en tralle står en champagneflaske på is, omkranset av glass med stett.

På gangen utenfor møtelokalet lurer Morten Rosenlund fra Jobzone. I hånden holder han en diger sjekk som skal gå til vinneren av lokalkontorets årlige veldedighetspris, som har vært delt ut siden 2004.

Vinneren sitter ved bordet, og aner absolutt ingenting.

Morten Rosenlund, fra Jobzone, er klar for å overraske prisvinneren. Foto: Erik Eikebrokk

Vinneren

Så får Rosenlund signalet han venter på fra kollega Tine Norsted Karlsen.

- Denne personen har vært med i startgropa på en organisasjon med stor påvirkningskraft. Vinneren viser stort engasjement lokalt og globalt, for å bidra til et bedre liv for barn som omfattes av denne organisasjonen, sier Rosenlund, før han tar en kort kunstpause.

Den kommende prisvinneren gjør ingen tegn til å fatte mistanke om hederen som venter. Rosenlund fortsetter å lese juryens begrunnelse.

- Hun har arrangert gjenbrukskvelder hvor man har kunnet donere klær og utstyr som blir solgt for 50 kroner per stk. I fjor samlet hun inn over 13 000 kroner på en slik gjenbrukskveld, som uavkortet går til organisasjonen Zulufadder.

Morten Rosenlund har fått signalet fra kollega Tine Nordsted Karlsen. Foto: Erik Eikebrokk

- Jeg er helt skjelven

Det er nå det går opp for prisvinneren at det er hun Rosenlund snakker om.

- Hun fyller 50 år i år, og har valgt å feire dette med å invitere til veldedighetskonsert her på Brekstad til inntekt for Zulufadder. Det er derfor en stor ære - og glede - å få dele ut Jobzones veldedighetspris til Hanne Falstad.

Prisvinnerens mildt sagt sjokkerte uttrykk etterlater ingen tvil om at prisen kommer som en overraskelse, men hun må presisere det likevel - gjentatte ganger.

- Tusen hjertelig takk. Dette hadde jeg overhodet ikke forventet. Jeg er helt satt ut. Jeg er helt skjelven, sier Falstad, med blomster og diplom i den ene hånda og sjekk i den andre.

Målet til Falstad er å samle inn 60 000 kroner for å finansiere universitetsutdannelse til seks sørafrikanske studenter. Zulufadder er veldedighetsorganisasjonen som ble startet av skuespiller Mari Maurstad i 2004.

- Med ti tusen kroner er én av seks studenter i mål. Nå er det fem igjen, sier Falstad.

Prisvinneren i midten. Jobzones Tine Norsted Karlsen til venstre, Morten Rosenlund til høyre. Foto: Erik Eikebrokk

Champagnefest

Prisvinneren er fortsatt i sjokk, og får knapt med seg at champagnekorka smeller og at hun får et boblende glass med stett i hånda.

- Jeg tror det fortsatt ikke. Jeg visste absolutt ingenting. Jeg er helt i sjokk.

Med prisen følger også automatisk nominasjon til Jobzones store landsfinale, der én av de lokale vinnerne kan vinne den store prisen på ett hundre tusen kroner. Vinneren avgjøres via avstemning, og prisen går i sin helhet til prosjektet.

- Nå må lokalbefolkningen mobilisere. Den som får flest stemmer vinner, sier Norsted Karlsen.

Før jula samlet prisvinneren inn 13 800 kroner til Zulufadder gjennom bruktklærsalg. Nå kan hun plusse på ytterligere ti tusen kroner. 4. august skal hun arrangere storstilt veldedighetskonsert der målet er å samle inn minst 60 000 kroner.

- Jeg tror dette kan bli et bra Zulufadder-år, sier vinneren.