Fosengaven har passert millionen siden oppstarten

Etter seks år med Fosengaven i julestria, har innsamlingen nå passert én million kroner i innsamlede midler.

Barn i Kongo - landet med så mange menneskeskjebner.  Foto: privat

– Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, understreker initiativtaker Geir Yngve Hovde.  Foto: Terje Dybvik

Kultur

– Det er absolutt en milepæl. Vi håper vi kan fortsette å bygge videre på dette viktige arbeidet. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, understreker initiativtaker Geir Yngve Hovde.

– Bare å bøye seg i støvet

Årets innsamling, som går til det Dina-stiftelsens arbeid med voldtatt barn i Den demokratiske republikken Kongo i Afrika, har nå passert 200.000 kroner.

LES OGSÅ:
* Ungdommen støtter opp om Fosengaven -Fosna-Folket
* Brannmannskapene gir sin julegave til dette -Fosna-Folket
* Dro inn 100.000 kroner på åpningskvelden -Fosna-Folket

– Erfaringsmessig kommer det også litt på oppløpssiden, så vi håper å komme oss endel  over. Det er bare å bøye seg i støvet for alle små og store bidrag som har ledet til dette. Sammen skaper vi en litt bedre verden for noen, er Geir Yngve Hovde overbevist om.

Fjæraveien Arena solgte kaffe og kaker til inntekt for Fosengaven. – Vi kom innom og sang noen julesanger sammen med dem, sier Geir Yngve Hovde.   Foto: Privat

Fanget opp av Dina-stiftelsen

Dina-stiftelsen ble etablert av Rune Edvardsen. Historiene til dem som de jobber med, er mange og sterke. Som den om Emerence.

Emerence gikk i femte klasse, og bodde med sine foreldre, og to brødre i landsbyen Kalonge. En dag da hun var på skolen, kom fremmede menn, og invaderte landsbyen. De drepte mennesker, brant ned hus og voldtok kvinner og små jenter. Da Emerence prøvde å flykte ut i bushen, ble hun fanget av tre soldater, som voldtok henne. Hun besvimte, og våknet opp flere kilometer unna der ugjerningen ble begått.

Etter flere måneder på gaten, ble hun fanget opp av Dina-stiftelsen. Der får hun nå nødvendig oppfølging med helse, mat og klær.

Hun vet ikke om familien overlevde.

Skar ut det ene øyet etter overgrepet

Wimanas historie er også sterk. Hun mistet sin far da hun var liten, og morens nye mann ville ikke vite av henne. Hun bodde hos sin bestemor, og sov bare på et hardt gulv. En dag, da hun var ni år, skulle hun gå og hente vann. To opprørssoldater fant henne, og voldtok henne. Da de var ferdige med å forgripe seg, tok den ene en kniv, og skar ut det ene øyet hennes. 

I dag bor hun på Dina-sentret i Goma. Der har hun fått sin egen seng, fått behandling, og er ferd med å få utdanning. Hun har også fått venner for livet. Hun sier:

– Jeg har fått håp for fremtiden.

Vipps

Fosengaven har kontonummer 2801.48.30849. Vil man vippse over en gavesum, så er nummeret 97569/Dina Stiftelsen. Bruker man vipps, så er det viktig at man merker doneringen med «Fosengaven 2017».