Gjensidigestiftelsen deler ut nesten én millioner til frivillige lag og foreninger på Fosen. Med tillitsvalgt Torun Bakken i spissen, ble Fosna-Folket med på overraskelsesrunden.

I Bjugn fikk Jorunn Eide, leder i Bjugn frivilligsentral, æren av å motta en sjekk på 75 000 kroner. Eide ante fred og ingen fare da hun ble bedt om å møte på rådhuset i Botngård, tidlig onsdag morgen.

Jorunn Eide ante fred og ingen fare da hun ble bedt om å komme ned på rådhuset i Botngård. Der ventet Torun Bakken med en sjekk på 75 000 kroner. Foto: Erik Eikebrokk

– Jeg hadde ikke en mistanke. Jeg ante ikke hva det var. Men dette var en fin julegave! sier hun etter at Bakken har stått for overrekkelse av pengesjekk og klemmer.

– Mye penger

Pengene skal blant annet brukes til en turnmatte i Fosenhallen - en såkalt pumptrack - som gjør at barn, unge og voksne kan drive med turn i Bjugn.

– Det er mye penger, og vi skal få til mye med det her. Nå skal jeg hjem og ramme inn sjekken, sier Eide overveldet.

Gjensidigestiftelsen deler i 2017 nesten ut én million kroner til frivillige lag og foreninger på Fosen. Foto: Erik Eikebrokk

Det er ikke første gang Eide fyller ut søknader på vegne av frivilligheten i Bjugn kommune.

– Jorunn gjør en formidabel jobb med å få inn penger til frivillige aktiviteter til kommunen. Hun må jo begynne å nærme seg en million kroner snart, sier kultursjef Ådne Røkkum.

– Bare kom med idéer, så skal jeg fylle ut søknaden, sier Eide muntert.

– Har du hørt?

Ørland frivilligsentral ble innvilget 190 000 kroner i støtte. Pengene skal gå til en utstyrssentral i frivillighetens hus i Meieriet - midt i Brekstad sentrum.

Margaret Aune trodde at hun hadde søkt om et for høyt beløp. Men det hadde hun ikke. Foto: Erik Eikebrokk

– Den lista er klar. Det skal gå til fritidsutstyr til de som ikke har råd til å kjøpe det selv. Det er midler som skal gå til ski, skøyter, lavvo, kano, hjelmer, sykler, bilseter, sier Margaret Aune, som er leder i Ørland frivilligsentral.

Ifølge søknaden er en utstyrssentral et sted hvor familier, skoler, barnehager og frivillige lag og organisasjoner kan låne eller leie for en billig penge, utstyr til fysisk aktivitet.

– Dette er ikke som å vinne i Lotto, der man bare leverer inn kupongen. Disse ildsjelene gjør faktisk et arbeid, og står på for å få til dette her, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold i sin hyllest.

Ny brannsprøyte

Også Halten slitarlag fikk 21 593 kroner i støtte, der pengene skal gå til ny brannsprøyte til fiskeværet som ligger ytterst ute på Trøndelagskysten.

– Så bra og så flott! Tusen takk! Dette skal gå til å bedre beredskapen på Halten. Det er litt lenge å vente på brannbil. I fjor var det hjertestarter, og i år er det brannsprøyte, sier Bernt Jørgen Stranden, som mottok sjekken fra Bakken.

Også Bernt Jørgen Stranden ble overrasket. Det nøyaktige beløpet på 21 593 kroner skal gå til ny brannsprøyte til Halten slitarlag. Foto: Erik Eikebrokk

Halten slitarlag er et frivillig lag som står for vedlikeholdsdugnader og er med på å presentere anlegget for allmennheten.

– Det er artig at en ildsjel som du får brannsprøyte, så håper jeg at brannsprøyta ikke slukker inspirasjonen for fremtiden, sier Myrvold.

Fra og med etableringen i oktober 2007 og frem til og med 2017 har Gjensidigestiftelsen tildelt rundt 2 milliarder kroner til omtrent 6 000 ulike prosjekter for å fremme trygghet og helse.