Torild Langklopp og Roar Svenning har lenge hatt en drøm om å lage festival på Stokkøya. I 2018 blir drømmen endelig virkelighet.

– Festivalbiten har vi hatt forespørsler om i mange år, fra forskjellige kanter. Utfordringen med festivaldynamikken er at det arrangeres én gang i året, og så er det stille ellers, sier Svenning til Fosna-Folket.

– Egentlig hadde vi bestemt oss for å ikke lage noen festival, for vi vil at Stokkøya skal være et sted man kan komme til hele året, og ikke bare til en festival to dager på sommeren, sier Langklopp.

By og land

Så, en gang i 2015, kom Wenche Bendixvold-Ryjord og Thomas Ryjord, fra Trondheim Calling, utover til Stokkøya, sammen med noen musikkvenner fra Berlin.

– De sa at her hadde det vært fint med en scene.

Dermed var frøet sådd. Og nå er frøet i ferd med å spire.

– Vi har vært inne i en lang planleggingsfase, og samarbeider med veldig dyktige folk som vet hva som skal til. Gjengen fra Trondheim Calling har jobbet med musikk og festivaler i mange år, sier Langklopp.

– Jeg er den lokale sauebonden, i hvert fall lokal. Vi er litt sånn by og land, hand i hand, sier Svenning om samarbeidet med Trondheim Calling.

Arkitekter fra Samskape har tegnet en «drømmeskisse» for festivalen. Foto: Samskape arkitekter

Mer enn musikk

Visjonen er at Stokkøya Festival, som festivalen skal hete, skal bli en festival med mange uttrykk.

– Det blir mye musikk, men vi snakker ikke om en ren musikkfestival. Vi håper å få med litteratur, film, kunst, og, ikke minst, mat på programmet. Vi håper å få flere uttrykk opp på scenen; samtaler om litteratur og at vi kan vise frem illustrasjoner. Det er mye som ikke har landet enda, men vi kommer til å slippe litt utover vinteren, om hva som skal skje, sier Langklopp.

Festivalområdet kommer til å være ved Strandbaren på Stokkøya, ved steinbruddet.

– Det å lage en hyggelig camp, det tror vi er viktig. Vi tenker at det skal være en litt voksen festival. Vi har ikke lyst til at dette skal bli et fylleslag. Målet er ikke å ha en festivalcamp med lydanlegg, partytelt og sofa og sånn, men at det skal være en ryddig og pen festival, sier Svenning.

Billettsalget starter fredag 22. september, men det er foreløpig ingen artister som er sluppet.

– 1500 personer kan slippe inn på én dag. Der går grensa. Planen er førti sceneinnslag totalt, i tillegg til aktiviteter på dagtid, ifølge Langklopp.

Visjoner

Målet er at festivalen skal bidra til å gjøre området til et attraktivt aktivitetsknutepunkt også utenom festivalsesong.

– Vi vil at det skal skje ting der hele året, så det er noe vi ønsker å jobbe med i tillegg. Stokkøya sjøsenter har jo en typisk toppsesong på sommeren. Det kan godt være at samme gjengen lager noe i litt mindre skala på høst og vinter og vår. At i bruker den samme organisasjonern og kompetansen til å ha mindre arrangementer gjennom året, sier Langklopp.

Festivalen får en aldersgrense på 18 år.

– Men det er ikke alder, men mer interesser som bestemmer innholdet, og vi har allerede fått mange positive reaksjoner. Det var en dame på over seksti som sa at «jeg skal i hvert fall på Stokkøya». Og så har vi møtt mange unge folk som er gira, så jeg tror det blir en fin mix.

Drøm

Lørdag 23. september inviteres det til lanseringsfest på Stokkøya, med program både i Strandbaren og i Bygdeboksen.

– Hva er drømmen med festivalen?

– Jeg har ikke noen enkeltstående drøm. Det jeg ser mest frem til er at det skjer forskjellige ting, og at det er noen highlights som er litt mer lænt, som er litt avdempede. Det blir ikke bare musikk, det skjer andre ting også. Målet er at folk skal oppleve Stoksund. Det er ikke lagt opp til at folk skal sitte på rumpa, sier Svenning.

– Det er at folk skal synes at den er helt fantastisk, og at vi får til en god opplevelse fra A til Å. Vi har ingen vanvittige headliner-visjoner. Vi tenker mer helhetlig enn at det skal være de store peakene. Tanken er at det skal være opplevelse og magi, og en pause fra verden og hverdagen, sier Langklopp.

– Også drømmer jeg om å få til en scene på sjøen.