For han beveger seg da vitterlig langs landjorda der han driver verdens største Route 66-selskap i USA. Og han husker hvor han kommer fra ved Gjølgavatnet og har til de grader beina fortsatt trygt plantet på jorda. Fosna-Folket møter dagens gjest i Oslo, der han han har sin norske adresse. Men huset han eier i Oslo er utleid.

I Chicago

I dag bor Arve Stallvik i storbyen Chicago, sammen med sin samboer Monica. Han styrer i dag altså verdens største Route 66-selskap, Route66usa.info. Et selskap som frister folk i alle aldre til å krysse Amerika på tvers, og da er det viktig at de bruker de tradisjonelle veiene og ikke de største motorveiene som finnes i dag. Fortrinnsvis ved hjelp av store motorsykler. Det er langs den tradisjonelle gamle ruten de store historiene kan gjenoppleves aller best.

Han har de siste to årene hatt kontor midt i Chicago, ved selveste John Hancock Center og Willis Towers, som er en skyskraper og største landemerke i Michigan Avenue i Chicago i Illinois. Bygningen har 100 etasjer og er 344 meter høy. I 1969 sto bygningen ferdig og var på den tid det høyeste man kunne finne utenfor New York.

Traff samboer i bar

Nå har han skaffet seg en standsmessig kåk i Chicago hvor han styrer virksomheten sin ifra.

- Hvor traff du Monica?

- På kanskje Chicagos mest berømte bar og restaurant, Gibson, midt i Chicago sentrum, smiler han.

- Solgt?

- Ja, det var jo som å treffe 2014-utgaven av Marilyn Monroe, sier han og smilet blir enda bredere. At hun er advokat er jo intet nedtrekk i en amerikansk verden der folk saksøker hverandre for det meste på nærmeste gatehjørne. Monica driver sin egen geskjeft i advokatbransjen.

Arve Stallvik er oppvokst på Gjølga i Bjugn, i huset til venstre på bildet. Han er sønn av Aud og Erling Stallvik. Mor Aud bor i dag på Ørland. Far Erling har gått bort.Gården er solgt til naboen Leif Slette som driver den i dag.Vokste opp med blant annet barndomskameratene Per Johan Gjølga, Walther Stallvik og Knut Gøran Rødsjø. Etter at han begynte på skole i Botngård ble Inge Johnsen nærmeste venn. Johnsen er i dag kjent mesterkokk i Trondheim, og fortsatt en av Arve Stallviks aller nærmeste venner.

Journalistikk ble inngangen

Men tilbake til opprinnelsen. Arve Stallvik satte kurs mot en folkehøgskole i Sandefjord med fokus på media i 1988.

- Der skulle vi lage en sak eller en notis til en lokal avis. Læreren var travel og jeg var som vanlig utålmodig. Så oppdaget jeg at ei dame i klassen hadde en spesiell sykdom og skrev en artikkel om henne og sendte til Dagbladet. Det kom på trykk med en helside. Den tok jeg med til Stein Arne Sæther, og der ble jeg tatt inn, forteller den da 19 år gamle gutten.

- Jeg husker ikke akkurat den episoden, men jeg kjente jo faren hans og merket jo raskt at dette var en journalistspire, kommenterer tidligere redaktør Stein Arne Sæther til Fosna-Folket i dag. Han forlot lokalavisa til fordel for Adresseavisen i 1991 hvor han fortsatt ofte er i spaltene som kommentator.

Til Mo i Rana

Etter noen gode år i vår egen lokalavis ble utferdstrangen for stor for den dyktige og alltid utålmodige ungdommen fra Gjølga og Stallvika.

I 1995 fikk han mulighet til jobb i det noe større Rana Blad.

- Der var jeg i to år, som kombinert journalist og sportsredaktør. Inntil en annen av de tidligere redaktørene i Fosna-Folket, Thomas Kothe-Næss ringte en dag i 1997. Han var da blitt redaktør i TV Trøndelag og ønsket meg til lokal-TV. Den utfordringen tok jeg med interesse den gangen. Nytt medium og nye muligheter, forteller Stallvik.

Her ble Stallvik i nye to år.

US Route 66 ( På norsk: Route 66 USA) Er verdens mest berømte Road Trip / kjøretur på grunn av filmer som Easy Rider, Wild Hogs, Thelma & Louise, Wild at Heart, Bonnie and Clyde, etc. Grunnlegger av verdens største Route 66 firma - Route66usa.info - er fosning og bor nå i Chicago der Route 66 USA starter. Foto: Route66usa.info

Til Vi Menn

Under en middag med gamle venner i Fosna-Folket i 1999, kom en ny tidligere Fosna-Folket medarbeider inn med et viktig innspill, Rikke Gjeldseth.

- Jeg var da blitt salgssjef for Norsk Fagpresse og kjente sjefredaktør Svein Hildonen i Vi Menn. Og jeg så muligheter for Arve der og fikk koblet de to, forteller Rikke Gjeldseth til Fosna-Folket i dag.

- Dette ble en ny verden for meg. Jeg møtte et stort fantastisk arbeidsmiljø der det nærmest var fritt fram for nye reportasjeideer. Og de hadde jeg mange av og som jeg fikk realisert. Den gang var det slik at hadde du en god idé var det bare å reise verden rundt, forteller Arve Stallvik.

Verden rundt

Etter fire år i mannfolkbladet, der han fikk lage artikler fra de mest luksuriøse og spennende steder i verden, kunne han se tilbake på en fantastisk merittliste.

Han fikk reiser til alle verdens fem kontinenter. Hele Australia rundt, alle stater i USA, to ganger til Antarktisk og svært mange land.

Noe sitter ekstra godt i minnet.

- Å få være med og selv fly et russisk MIG-kampfly over Russland var veldig spesielt. Og turen med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing er jo verdens lengste togtur over en uke. Glemmer det aldri, beretter Stallvik.

Skjebnemøte på Nordpolen

På en av de mest eksepsjonelle turene, til selveste Nordpolen, ble møtet med den verdenskjente polfareren Børge Ousland veldig viktig for Stallvik.

- Polkongen Ousland kunne fortelle meg at jeg var en av bare ca. 50 mennesker noensinne i verdenshistorien som noen gang hadde gått på ski til jordklodens nordligste geografiske punkt. Og at jeg var første fosning noen gang som hadde gått på ski til Nordpolen. Det synes jeg er litt artig. Vi var bare tre personer på turen. Der fikk jeg tipset om å ta turen Route 66 i USA, av Inge Solheim fra Otta, som i dag lever av å være eventyrer, minnes Stallvik. Så på mange måter ble dette et skjellsettende møte for Stallvik. For selvsagt satte han kursen mot USA og Route 66. Han laget reportasje om turen, som selvsagt kom på trykk i Vi Menn.

Route 66 er for alle som elsker å kjøre en ny Harley-Davidson på tvers av USA. Og det var dette forretningskonseptet Arve Stallvik skulle se mulighetene i. Som knapt noen andre i denne verden.

Via TV Norge

Vi befinner oss ennå på 2000-tallet da TV Norge ennå hadde egne nyhetssendinger. Arve Stallvik ble håndplukket til å være journalist og nyhetsanker i TV Norge hvor fosningene kunne beskue ham titt og ofte i TV-ruta.

Men da var allerede ferden satt mot USA.

- Etter at jeg laget reportasjen i Vi Menn begynte jeg å ta med meg noen kompiser over. Dette utviklet seg raskt fra år til år. I begynnelsen så jeg på dette som en hobby, men snart ble det alvor. I 2008 var omsetningen plutselig 30 millioner kroner og jeg så fort at dette ikke var noen lek. Jeg hoppet av TV Norge og satte all fokus inn på mitt eget selskap, forteller Stallvik.

Effektiv drift

Hvert år er det nå rundt 1.000 mennesker som reiser til USA i Arve Stallviks selskap for å delta i den svært ettertraktede reisen over Amerika.

Driften er typisk amerikansk. Noe som er forutsetningen for lønnsomhet i landet hvor alt øyensynlig er mulig.

- Jeg benytter meg av frilansere som guider hvert år. Det er omtrent 20 personer hvert år som hyres inn. De fleste av dem har vært med i over 10 år og kjørt 60–70 turer for meg, forteller Stallvik. De assisterer de 1.000 personene som skaper et godt levebrød for den oppfinnsomme mannen fra Stallvika.

Utvider i verden

- Hva gjør du om 10 år?

- Da håper vi å ha på plass en «country-manager» i de fleste land i Europa. Vi har allerede ansatte på heltid i både Kina og Tyskland, ved siden av Skandinavia, og har nå et kontor i Shanghai og Hong Kong som skal pumpe inn flest mulig av de 1,3 milliarder kineserne som bor der. Vi har allerede hatt egne turer på Route 66 USA med rene kinesiske grupper og reiseledere fra Kina. Det er et voldsomt potensial. Folk flest bor jo i Kina. Jeg har virkelig tro på dette, sier den ekspansive Arve Stallvik fra Bjugn.