4. – 6. august går regionens største matfestival av stabelen for 11. gang i Trondheim. Her presenteres både nye og spennende produkter, samt kjente og kjære matretter – alt basert på råvarer fra Trøndelag. Med 135 utstillere påmeldt er det duket for rekordår, og 12 av dem tar turen fra Fosen.

Bygger merkevare

I tillegg er det også åtte lokale utstillere i teltet Åfjordmat, hvor blant annet Aquarius Brygge, Stokkøya Sjøsenter, Fosen Fjordhotell og Norgesskjell AS skal servere blåskjell og andre delikatesser.

Reins Kloster AS fra Rissa deltar på Trøndersk matfestival for fjerde gang i år, og byr på deilig iskrem og økologisk øl.

- Vi deltar for å bygge merkevare og forhåpentligvis øke salget. Dessuten er det moro å være der og treffe så mye positive folk, forteller daglig leder i Reins Kloster, Hans Horneman.

I tillegg til klassikere som jordbær, sjokolade, karamell og vanilje, har de også en rekke spennende smaker i sortimentet sitt, deriblant safran, konjakk med svisker og kaffe. Nytt av året er iskrem med smak av solbær og jordbærsorbet.

Fra bunnen

- Tradisjonelt sett er det de klassiske smakene som er mest populære. Men mange blir positivt overraska når de tør å prøve noen av de mer uvanlige sortene våre, forteller Horneman.

Iskremen tilberedes fra bunnen av, og er økologisk produsert. Kortest mulig innholdsfortegnelse er noe av filosofien bak, ifølge Horneman.

- Vi bruker hel vaniljestang og skraper ut frøene for hånd. Vi koker også karamellen selv, og bruker en svært høy andel bær i forhold til mange andre produsenter. Det er skikkelige råvarer, sier Horneman.

Det er en krevende arbeidsmetode, men det er også noe av sjarmen ved småskalaproduksjon.

Blest om Fosen-mat

- Vi produserer rundt 50 liter is hver dag. Det er mye håndarbeid involvert, så vi har ikke kapasitet til å lage mer enn det.

Han håper folk er nysgjerrige på å prøve ut de lokalproduserte fristelsene under festivalen, og at Fosen-teltet blir godt besøkt.

- Det er fint at produsentene fra Fosen står sammen. Kanskje er dette med på å skape litt blest om lokal mat.

Sol og varme er heller ikke å forakte for en iskremprodusent.

- Is er et svært sårbart produkt, som selger best når det er fint vær, sier Horneman.

Disse deltar

Fosen-teltet huser følgende utstillere under årets matfestival:

*Snadder og Snaskum AS (blåskjell fra Rissa)

*Hovde Hønseri/Tuppeline (Egg fra Ørland)

*Melsky (bakst og meieriprodukter fra Ørland)

*Romstad Gård AS (gele, eddiker, siruper, krydder, te, ramsløkspuré og sennepssaus fra Bjugn)

*Solvang Gård (kjøttprodukter fra Ørland)

*Hindrum Gårdsysteri (ost fra Leksvik)

*Fosenkjøtt AS (kjøttprodukter fra Rissa)

*Berg Gårdsmat (kjøttprodukter, bakst og kaffe fra Rissa)

*Søtt og Sånt (bakst, sjokolade fra Rissa)

*Vivre Gård (kjøttprodukter fra Bjugn)

*Reins Kloster AS (iskrem og øl fra Rissa)

*Uthaug Fisk Sild (sjømat fra Ørland)

Åfjordmat huser følgende utstillere:

*Aquarius Brygge

*Stokkøya Sjøsenter

*Fosen Fjordhotell

*Norgesskjell AS

*Bygda 2.0

*Troningen Gård

*Stokkøy Bakeri

*Humstad Gård