Rissværinger kaster klærne på scenen

Rissa ungdomslag er klar med en ny storsatsing når de setter opp det verdensberømte stykket «I blanke messingen».

Stian Berget, Trond Sagmyr, Stein Åge Nesdal, Oskar Småvik, Martin Isdal Røttereng og Even Vandbakk er klare til å kaste klærne på scenen. Til venstre er Kurt Rønning i Rissa ungdomslag, mens regissør og koreograf Anett Hjelkrem har tatt plass i midten.  

Kultur

Premieren vil gå av stabelen 16. mars neste år. I hovedrollene som arbeidsløse strippere finner vi Stian Berget, Trond Sagmyr, Stein Åge Nesdal, Oskar Småvik, Martin Isdal Røttereng og Even Vandbakk. Skuespillere fra Rissa ungdomslag har de øvrige rollene.

- Dette er noe av det største som har blitt satt opp i regi av Rissa ungdomslag. Det er kjempeartig å være med på dette. Jeg får jobbe med fem andre kjempeflinke hovedrolleinnehavere. Dette har jeg trua på, sier Stian Berget.

Verdensberømt

Stykket «I blanke messingen» er basert på en britisk filmkomedie fra 1997. Filmen ble en av de mest fremgangsrike britiske filmene gjennom tidene. Den ble satt opp som musikal på Broadway i 2000 og på West End 2002 og 2009. I Norge er stykket fremført på Chateu Neuf i 2002 med blant andre Sven Nordin og Tommy Steine i hovedrollene. I Trøndelag har både Sparbu Teaterlag (2011) og teaterselskapet Utspæll i Orkanger (2014) satt opp musikalen under kunstnerisk ledelse av Arnulf Haga og Anett Hjelkrem. Når Rissa ungdomslag nå setter opp stykket, er Anett Hjelkrem med på regi og koreografi.

- Blir spesielt

Handlingen i stykket er lagt til en småby hvor stålindustrien tvinges til å si opp mange ansatte. Byen er preget av arbeidsløshet. I Rissa ungdomslags versjon er småbyen byttet ut med lokalsamfunnet i Rissa og verftet på Kvithylla tar stålindustriens plass. Faktisk begynte øvingen samme dag som verftet gikk konkurs i oktober. Selv om det nå er drift igjen ved verftet, mener aktørene at stykket er «skremmende dagsaktuelt».

- Det er et Chippendale-show i bygda og en av gutta får inspirasjon til å sette opp sitt eget strippeshow for å tjene raske penger, forteller Berget.

- Men strippeshow. Det innebærer at du må stå naken på scenen?

- Ja.

- Hvordan ser du på det?

- Det tar jeg som en utfordring når den tid kommer. Jeg har jo stått halvnaken på scenen før, men det blir nok spesielt å slippe siste rest. Så får vi se hvilken vei vi skal stå når vi er nakne. Det er en del oppsetninger av «I blanke messingen» som bare viser «rævva», forklarer Berget.


På innsiden av russefeiringen:

Her løper russen naken gjennom sentrum

En av russeknutene til enkelte russekull på Fosen i år går ut på å løpe naken gjennom sentrum.