Ingenting å leke med

De svenske kunstnerne Agneta Göthesson og Kamil A. Lukaszewicz har entret utstillingslokalene med sine installasjoner på Brekstad.
New Articles

De to svenske kunstnerne arbeider både som idekunstnere innom ulike uttrykk, både innom- og utomhus. Gjennom årene har de hatt flere samarbeidsprosjekter. På Brekstad Kulturfestival stiller de med hver sin installasjon.

Lukaszewicz installasjon består blant annet av flere hundre Barbie-dukker som er lekkert dandert på plattformer av rød filt. Nøkkelord i kunstnerens verk er gjentakelser, multiplisering og mønsterbygging.Avslapning

«Try to relax» heter Agneta Gøthessons installasjon, som opptrer i samme lokale som installasjonen til Lukaszewicz. Installasjonen består av en rekke fotmassasjekar som står utover gulvet. I midten er et av dem drapert med noe som kan ligne et dusjforeheng. Tittelen henspeiler på kontraster og motsetninger.

- Hvem vil ta fotbad her, spør Göthesson. I sine ready mades bruker hun dagligdagse «prylar» som hun finner i butikkene. Midt på nittitallet var for øvrig kunstneren elev ved Kunstakademiet i Trondheim. Bortsett fra en tur til Hitra fikk hun se lite av resten av Trøndelag.

De to damene bor for øvrig i nærheten av Göteborg, midt i regionen ørlandskunstneren Hannah Ryggen opprinnelig kom fra.

Begge de to installasjonene kan tolkes mangetydig. De består i sine enkeltdeler av gjenstander som individuelt er gjenkjennelige fra dagligdagse situasjoner, men til sammen utgjør de en helhet som kan forståes på flere måter.