- Vi har mistanke om at det er omsatt varer til hoteller og større bedrifter både i og utenfor Fosenregionen, sier Albrigtsen til Fosna-Folket. Albrigtsen mener de romslige rammebetingelsene for fritidsfiskere, kombinert med et dårlig rapporteringssystem for dispensasjon for kaisalg, kan være med å avle svart omsetning. Saken hvor politi og Fiskeridirektoratet aksjonerte sammen med skattemyndighetene mot et produksjons - og foredlingsanlegg i Bjugn for kort tid siden, kan få en større dimensjon enn det først så ut til.

Plager feil kilde

I tillegg til de faktiske forhold rundt denne konkrete saken, peker også Albrigtsen på utfordringen med rykter og mistenkeliggjøring i kjølvannet av slike saker. Han er kjent med at en enkeltperson som ved en tilfeldighet var og så til sin egen båt da myndighetene aksjonerte, har fått gjennomgå verbalt med beskyldninger om angiveri.

- Dette har ingen ting med virkeligheten å gjøre, sier Albrigtsen.

- Vi har mange ulike informanter fra forskjellige områder, også utenfor Fosen, understreker han. Han legger heller ikke å legge skjul på at de har hatt mistanke overfor dette miljøet i lengre tid.

- Dette skaper splid i bygda generelt og splid mellom yrkesfiskere og fritidsfiskere spesielt, sier Albrigtsen, som understreker at dette ikke er det eneste stedet som opplever disse problemene etter at fiskekvotene for fritidsfiskere ble utvidet.

Tyveri av fellesgode

Regiondirektøren ønsker seg tilbake til de mindre rammene med mindre redskaper og forbud mot omsetning for fritidsfiske, som gjaldt for få år siden. I dag har fritidsfiskere lov til blant annet å omsette hele to tonn torsk per år, og de har større mengder bruk enn før. Hvis omsetning av dette ikke registreres, er det ulovlig. Dette kan også få alvorlige følger for eksempel for bestanden av kysttorsk, som allerede er i en dårlig forfatning, mener Albrigtsen. Han peker på at forskerne er enige om at overfiske av spesielt kysttorsk er kritisk for bestanden. Om flere fritidsfiskere fisker to tonn hver som ikke blir registrert, er dette meget alvorlig for fremtidig forvaltning av bestanden.

- Dette er i realiteten tyveri av et felles gode, sier Albrigtsen. Samtidig understreker regiondirektøren at dette ikke handler om de som selger kokfisk til naboen, men derimot i de tilfellene hvor ulovlighetene er satt i system.