Økologisk fisk i butikkene

Nå finnes det økologisk fisk å få kjøpt
New Articles

Både utvalg og salg av økologisk merkede matvarer øker kraftig i norske butikker. Nå får frukt, grønt og meieriprodukter selskap av økologisk fisk.

I 2007 ble det solgt økologiske matvarer for 263 millioner kroner i NorgesGruppens butikker, noe som tilsvarer en økning på om lag 50 prosent. Matvarehuset Ultra hadde alene en vekst på om lag 73 prosent fra 2006. I tillegg til at stadig flere handler økologisk mat, er det også blitt langt flere varer å velge i.

– Økologisk mat har fått et stort løft i løpet av det siste året. Jeg tror fokuset på sunnhet og på miljøet rundt oss har gjort at folk for alvor har fått øynene opp for denne type mat, sier Alexander Gulbrandsen, markedssjef i Ultra. Gulbrandsen forteller at økende interesse for økologisk mat, har gjort det mer populært å produsere økologisk. Noe som igjen har ført til at det er flere varer å velge blant.

– Forbrukere kan i dag plukke økologiske varer i butikkene våre i et utvalg som er 50 prosent større enn for bare ett år siden, sier han.

Strenge krav til fisk

De fem mest solgte økologiske produktene var i fjor bananer, gulrøtter, lettmelk, lettrømme og egg. Men i løpet av året tok også salget av andre økologiske varer for alvor fart. I 2007 solgte NorgesGruppen ferskt økologisk kjøtt for 25 millioner kroner - en økning på hele 250 prosent fra året før. Og nå kommer Ultra med den økologiske fisken.

– Fra og med 11. februar blir det økologisk torsk og laks å finne i våre ferskvaredisker. Dette er det mange av våre kunder som har etterspurt lenge, og det er et produkt vi virkelig har gledet oss til å kunne tilby, sier Gulbrandsen. Han forteller at kravene for produksjon av økologisk fisk er svært strenge. Blant annet stilles det krav til hvor dype fjordene der fisken holdes skal være, og til hvor mye plass fisken har. I tillegg stilles det krav til fôr, som blant andre krav skal være helt fritt for antibiotika.

Dette skiller økologisk fisk fra vanlig oppdrettsfisk:

- Økologisk fisk spiser kun bærekraftig fôr med naturlig farge, ingen GMO eller antibiotika.

- Økologisk fisk spiser når den selv vil, uspist fôr blir resirkulert.

- Økologisk fisk holdes rene av leppefisk, som er naturens egen metode for renhold av fisk.

- Økologisk fisk må leve og oppholde seg i minimum 600 meter dype fjorder med sterk strøm som gir god vannutskiftning.

- Økologisk fisk har bedre plass i merdene. Minst 98 prosent av volumet må være vann.

- Fiskenoten er ikke impregnert, ellers er det vanlig å bruke kobberimpregnering.

- Fiskevelferd står i sentrum ved høsting. Dette betyr blant annet at mindre fisk hentes opp samtidig, og at fisken må avlives med et slag mot hodet før den bløgges.

- Produksjon av økologisk fisk blir godkjent og regelmessig inspisert av Debio, som er kontroll- og godkjenningsinstans for økologisk produksjon, foredling, omsetning og import i Norge.