Førstkommende tirsdag skal fylkesutvalget ta stilling til om forslaget til fylkesdelplan for vindkraft skal legges ut på høring. Målet er en endelig vedtatt plan i juni 2008.

Fylkesrådmannen skriver følgende i sitt saksframlegg:

- Ingen vindkraftutbygging i fylket- Moderat/middels vindkraftutbygging- Omfattende vindkraftutbygging

Fylkesrådmannen anbefaler en moderat utbygging, kombinert med energisparing og annen fornybar energi. Dette innebærer også vindkraft på land. Havbasert vindkraft er på sikt å foretrekke, men dette ligger minst 12-15 år fram i tid.

Fylkesrådmannen foreslår mellom 2 og 3TWh (ca 700-1000MW) ny vindkraft i Sør-Trøndelag i 2020. Dette utgjør under en tredjedel av alle de anlegg som er omsøkt i dag og er hva det er plass til i det planlagte overføringsnettet. Om det blir øvre eller nedre del av denne rammen, er blant annet avhengig av om det blir gasskraftverk på Skogn eller ikke. Dette vil også bidra til å oppfylle fylkets del av nasjonale mål, slik som 30TWh fornybar energi i Norge i 2016.

Selv om vindkraft er klimavennlig energi, er miljøvennligheten avhengig av øynene som ser. Slik er all vindkraftutbygging konfliktfylt og omstridt. Dette er beskrevet nærmere i en egen faktadel til planen. Denne faktadelen tar for seg hele Midt-Norge.

Fylkesrådmannen har ut fra faktadelen laget et forslag til retningslinjer for Sør-Trøndelag. Disse signaliserer fylkeskommunens politikk på feltet, men er ikke bindende for øvrige parter. De anbefaler i tråa med råd fra Miljøverndepartementet å samle inngrepene i noen få, store anlegg framfor å spre dem utover i mange små. Av hensyn blant annet til turisme og reindrift frarådes utbygging i større, sammenhengende fjellområder og umiddelbart inntil kystleia.

Planen avsetter ikke områder for utbygging, men peker på to større områder som det kan være verdt å se nærmere på: rundt Åfjord/Roan på Fosen og i indre Snillfjord sør for Trondheimsfjorden. Her har kommunene selv foreslått anlegg i sine kommuneplaner, men uten å ha tatt endelig stilling til dem ennå. Dessuten er det kort veg til planlagte overføringsledninger og trafostasjoner. Dette gjør inngrepene fra ledningsnettet minst mulig. For Fosen sin del vil dette i tillegg til Kvenndalsfjellet i praksis bety en utfylling mellom de to utbygde/konsesjonsgitte anleggene på Bessakerfjellet og Harbakfjellet.

Lokale interesser vektlegges

Om disse områdene er aktuelle for utbygging eller ikke, vil først vise seg etter en nærmere planlegging og prosess hvor lokale interesser bør tillegges stor vekt. Fylkeskommunen ønsker ikke å tvinge igjennom anlegg på tvers av kommunale vedtak. Planforslaget tilrår å avvente øvrige søknader inntil disse to områdene er nærmere avklart. Hvis disse to områdene blir bygd ut, er det ikke plass til ytterligere vindkraft i fylket, hvertfall ikke før 2020. Og da kan havbasert vindkraft være mer aktuelt.

Saksfremstillingen legger vekt på at dette er kontroversielle problemstillinger, men også at det må handles snart og på en bred basis hvis man skal ta klimautfordringene på alvor. Dette vil kunne kreve andre omdiskuterte tiltak i andre deler av fylket. Fylkestinget har for øvrig vedtatt at det skal lages en egen klima- og energiplan i forlengelsen av denne vindkraftplanen.

Hvis fylkesutvalget er enig i fylkesrådmannens tilrådinger, legges planforslaget ut på høring fram til over påske.