Barista til Brekstad

Vantro byfolk spør meg ganske ofte om jeg ikke savner Oslo. I disse korona-tider er det ikke stort å savne med Oslo. Men jeg savner en ting, skriver Gunn Kari Hegvik, redaktør i Fosna-Folket i denne kommentaren.

Kaffe med melk, eller kaffe latte. Her fra en kaffebar i Sarpsborg.  Foto: Berit Roald / NTB

New Articles

Å kunne ta en pause fra jobb, og gå ut å kjøpe meg en god kopp overpriset kaffe. Jeg er ikke så avhengig av denne type kaffe at dette er et problem for meg. Og jeg setter ekstra stor pris på koppen når jeg er i Trondheim.

Men jeg innrømmer at det hadde vært stas å kunne få kjøpt en god kopp kaffe latte på Brekstad.

Med det mener jeg melk steamet til en luftig sky og kruttsterk espresso som verken er sur eller laget på gamle kaffebønner.

I de siste ukene har behovet for bedre kaffe latte på Brekstad blitt mer enn en tørst hos enkelte av oss.

I et leserinnlegg i Fosna-Folket skrev nylig Ola Vollan, at:

«Hvis han bare klarer å øke kaffe-lattefaktoren og bygge høyhus og gjøre Brekstad enda mer urbant, så skal han klare å lokke Trondhjemmerne hit.»

Vollans leserinnlegg kom som et av flere i rekken av leserinnlegg om Nye Ørland skal splittes opp i gamle Bjugn og gamle Ørland.

«Han» i setningen til Vollan, er ordfører i Ørland, Tom Myrvold (H).

Så er det virkelig sant?

Ønsker Tom Myrvold «å øke kaffe-lattefaktoren» på Brekstad?

Jeg bruker teknikken som ja-til-å-dele-nye-Ørland-i-to-general, Einar Aaland, bruker når han søker fram nettsider laget om gamle Ørland - som fortsatt fremstår som om de viser Nye Ørland - ved å google «kaffe latte+Tom Myrvold».

Å jada, saken får ett treff, i en sak Fosna-Folket skrev i 2018.

Der sier Myrvold:

- Det er viktig for hele Fosen som region at vi har et felles punkt vi trekkes mot og som har mer enn de lokale tjenestene. På Brekstad har vi samlet tingrett, lensmannskontor, distriktsmedisinsk senter, handelssentrum og tilbud med litt kaffelatte-faktor. Jeg tror det må til for at unge skal velge å bosette seg her. Vi må ha variasjon i tilbudet slik at det er noe for alle, sier Myrvold.

Riktignok har vi mistet det meste av innholdet i tingretten siden 2018. Men hva er disse tilbudene med litt kaffelatte-faktor?

Er det hundeklipperiet til Mari Johansen, hvor det friseres små hunder og klippes valpeklør? Eller er det sushirestauranten til Sara Vo og Vi An Nguyen, som selger japansk mat laget av lokal fisk? Er det yogastudioet til Ane Mo, Kaja Norum og Emily Lynn Schanke?

Selv om jeg tror han ikke mente det sånn, så velger jeg å tolke Myrvold bokstavelig.

Vi trenger bedre kaffelatte i Ørland, og for å få til det trenger vi en barista, altså en person som har som jobb å lage espressobaserte kaffe.

Og det er ikke umulig:

De har barista på Høyanger, i Dombås, Vennesla, Råholt og i Nordfjordeid, alle ganske små steder - nesten som Brekstad.

Og jeg tror oppriktig talt at politikerne i Ørland også ønsker seg en ordentlig kaffebar. I fjor ga de den utmerkede kafeen Kystpikene næringsstøtte til å starte med brenning av kaffe.

Men til tross for næringsstøtten, har jeg ganske liten tro på at et politisk vedtak kan fikse barista-behovet. Også her må det en tilflytter til.

Så til dere som klarer å se forbi gamle kommunegrenser, politisk krangling og rekordhøy gjeld, og vurderer å flytte hit:

Kan en av dere bli kjæreste med en barista? Han er dypt ønsket og vil bli høyt verdsatt i lokalsamfunnet.

Her er det mulig å gjøre en forskjell, som det heter.

Sånn, nå er det sagt. Verden har større problemer enn dette. Ørland har også langt viktigere behov enn dette.

Men jeg tar helst en cortado. På søndager.