35-åringen er utdannet sivilingeniør og kommer opprinnelig fra Hopstad i Brandsfjorden i Roan.

– Det blir snart i Åfjord det også, smiler den nybakte daglige lederen i  åfjordsfirmaet.

Anleggsarbeid

Etter at han var ferdig med studiene i 2008, begynte Stjern-Strøm i Skanska. Han arbeidet i anleggsdivisjonen med blant annet bruer og tunneler. Der var han i seks år, men etter hvert bestemte han og Siri seg for å vende heim til Fosen.

– Det var da jeg begynte i familieselskapet, sier Stjern-Strøm.

Åfjordsbedriften har vært gjennom en god utvikling gjennom mange år, og har etablert seg som mye brukt aktør i Midt-Norge. Mens mange velger å inn i større enheter, trur ikke Stjern-Strøm dette blir aktuelt for Stjern Entreprenør AS.

– Jeg trur og håper at det er plass for en aktør som oss, sier bedriftslederen.

Tung aktør

Med rundt 100 mann på lønningslista, en omsetning på cirka 400 millioner norske kroner i 2017 og med mange oppdrag både på Fosen og i nærliggende område, er Stjern Entreprenør en betydelig aktør i lokalsamfunnet.

Åfjord kommune har fostret flere store og enda flere små bedrifter. Stjern-Strøm forklarer det store antallet gründere i forhold til folketallet med at det er en mentalitet i folket som ligger der fra gammelt av.

– Det er en entreprenørånd i Åfjord, og folk herfra er vant til å reise ut for å arbeide. Vi har mange dyktige fagarbeidere som jobber hos oss, og dem er vi avhengige av for å drifte firmaet. Det er dyktige ansatte som er årsaken til at vi lykkes, sier åfjordingen.

Bonanza

Det er en sterk vekst i Åfjord for tida på grunn av de store byggeprosjektene som foregår. Vindkraftutbygging, vegbygging og mange prosjekter som følger i kjølvatnet av disse utbyggingene gir plenty arbeid til lokale firmaer.

Ei stor utfordring framover, slik Stjern-Strøm ser det, er å hente inn nok dyktige og kompetente medarbeidere.

– Vi har cirka ti lærlinger i firmaet, og det er ei målsetting at vi skal ha omtrent ti prosent lærlinger hos oss til enhver tid, sier bedriftslederen.

Han sier det spesielt har vært vanskelig å skaffe lærlinger innen betongfaget. En mulig årsak til dett er at betongarbeid er mindre kjent.

– Bransjen sjøl har en utfordring med å markedsføre det, sier byggingeniøren.

Framtidsutsiktene

Mens mange fagfelt blir automatisert, ser ikke Stjern-Strøm noen umiddelbar fare for at arbeidsplassene i hans firma med det første overtas av roboter. Imidlertid merkes digitaliseringstrenden godt på administrativt nivå.

– 3D-modellene har kommet for fullt, og vi har begynt å ta i bruk skjermbrett ute på byggeplassene og det vil ikke stoppe med det, trur han.

Om fem års tid vil mange av de store byggeoppdragene på Fosen være ferdige, men bedriftslederen sier firmaet ikke har mistet grepet om resten av Trøndelag av den grunn.

– Vi har passet på at vi ikke har sprunget fra resten av markedet. Vi kan ikke lene oss tilbake og slutte å tjene andre regioner sjøl om det er mye å gjøre på Fosen. Vi har fortsatt ei sterk stilling mange andre steder i landsdelen, sier den nytilsatte bedriftslederen.