Snart kommer det reint vatn i en kran nær deg

Rissa Vannverk har siden i sommer tidvis hatt problemer med vannkvaliteten. Nå håper vannverket kokepåbudet snart kan oppheves.

Styreleder Jens Fætten i Rissa Vannverk foran selve renseanlegget hvor alt råvatnet må passere. 

New Articles

- Problemet startet sist sommer da vi blant annet fikk problemer med e-kolibakterier, og utover høsten begynte filtrene i renseanlegget vårt i Årnseth å gå tett, så da måtte vi sette til råvatn for å skaffe nok vatn til kundene, forklarer styreleder Jens Fætten i Rissa Vannverk.

Rissa Vannverks renseanlegg. 

 

210 nye membraner

Nå har vannverket akkurat skiftet ut filtrene og vannet som blir sendt ut fra renseanlegget skal være reint.

- Vi er akkurat ferdig med å montere 210 nye membraner. De kommer fra USA. De er blitt satt inn i disse 35 rørene som alle er seks meter lange. Anlegget ble satt i gang igjen i dag tidlig, og nå produserer vi reint vatn, men det kan ta litt tid før alt vatnet i bassenget og ledningsnettet er skiftet ut, forklarer Fætten og viser rundt i renseanlegget som ligger like øst for boligfeltet i Årnseth.

Kundene får beskjed onsdag

Kokepåbudet for vatn fra Rissa Vannverk vil fortsatt bli opprettholdt.

- Vi skal ta nye prøver mandag, og dagen etter får vi resultatet fra Matilsynet.  Onsdag sender vi ut beskjed til kundene om påbudet blir opphevet eller ikke. Det er vi som bestemmer om kokepåbudet skal oppheves eller ikke, men det skjer etter anbefaling fra Mattilsynet sier Fætten.

Skal bruke 2,7 millioner kroner

Rissa Vannverk skal gjøre flere moderniseringer av renseanlegget.

- Anlegget er fra 1997, og det ble renovert i 2007/2008. Det blir etter hvert vanskelig å få tak i deler når noe går i stykker, så det er på tide at noe blir gjort. Det er Inrigo i Vanvikan som har jobben.  Det er greit med noen som ligger i nærheten dersom det oppstår ting som må rettes fort. Tidligere hadde vi avtaler med firma i Vestfold, og da tok det gjerne en dag fra noe skjedde til de kunne være her med deler, sier Ivar Asbjørn Fallmyr i Rissa Vannverk.

Ragnar Dyrendahl fra Indre Fosen kommune, Stian Wold, Carl Hermanstad og Steinar Gran, alle tre fra Inrigo, har arbeidet med å få renseanlegget i gang igjen. 

 

Til sammen skal vannverket bruke 2,7 millioner kroner netto på å gjøre anlegget bedre rustet for framtida.

Kapasitet på 2400 kubikkmeter i døgnet

Rissa Vannverk har om lag 1100 andelseiere og skaffer vatn til om lag 2500 personer. Vannverket leverer mellom 1000 og 1400 kubikkmeter vatn i døgnet.

Denne måleren viser at forbruket av vatn i Rissa sentrum onsdag formiddag var på drøyt 12 liter i sekundet. 

 

- Det har blitt hevdet at problemet med dårlig vatn delvis har hatt sin årsak i at vi har utvidet ledningsnettet til å omfatte deler av Skaugdalen, men det stemmer ikke. Anlegget vårt har en kapasitet på 2400 kubikkmeter i døgnet, presiserer Fallmyr.

Råvatnet til Rissa Vannverk kommer fra Dønndalsvatnet, og inntaket ligger på 30 meters dybde.

LES OGSÅ: Nå kan vatnet drikkes rett fra springen uten å måtte kokes