Da MSP ville ha hjelp til å automatisere produksjonen enda mere søkte bedriften hjelp hos TIP-elevene og elevene som har entreprenørskap som valgfag på Leksvik videregående skole. MSP driver hovedsakelig med maskinering og overflatebehandling av messing.

Automatisering

Problemet MSP gjerne vil ha en løsning på er som følger: Bedriften har en CNC-maskin som produserer deler, og disse delene kommer trillende ut av maskina og blir liggende på et bord etter at de er ferdig maskinert. Fra dette bordet må de ved hjelp av håndmakt plasseres i spesiallagede kasser, som så fraktes til neste stasjon i produksjonsprosessen. Det MSP ønsker løsning på er hvordan det kan la seg gjøre å automatisere flyttingen av delene fra bordet og over i kassene.

TIP-elevene og elevene som har entreprenørskap som valgfag samlet hos MSP.

Tidligere i høst ble problemstillingen presentert for elevene, og like før jul besøkte de MSP for å presentere sine ideer.

- Vi ser for oss en robot som kan plukke opp delene og sette dem i kassen. Denne roboten skal ha et «vision camera» slik at den kan finne delene, forklarer en av gruppene.

At det er en robot som skal gjøre jobben er det flere av arbeidsgruppene som ser for seg.

Hard konkurranse

- Dette som dere gjør nå er hverdagen vår. Vi må hele tiden arbeide for å bli mere effektive i produksjonen. Dersom vi får til en løsning på problemstillingen dere har fått kan vi spare arbeidskraft og få til flere driftstimer på maskina. I fjor omsatte MSP for 22 millioner kroner og vi satt igjen med en fortjeneste på to prosent, sier markedssjef Terje Aunan.

- Vi jobber ikke med dette med mål om å kvitte oss med folk, men for å bedre det økonomiske resultatet og for å få en bedrift som er mer solid. Det er viktig at dere skjønner det.  Vi konkurrerer med lavkostland som Kina og landene i Baltikum. Råvarene er like dyre der som her, og strømmen er kanskje dyrere, men de har langt lavere lønnskostnader. Derfor må vi være gode på kvalitet, sier daglig leder i MSP, Terje Hølaas.

Ingeniør, kanskje?

Polaire Ble Djeba er en av elevene som har tatt utfordringen fra MSP. Hun har entreprenørskap som valgfag på skolen.

Polaire Ble Djeba kan godt tenke seg å bli ingeniør.

- Jeg synes dette er spennende. Det er artig å se hvordan det fungerer her. Jeg hadde ingen anelse om hvordan det er her. Og så synes jeg det er fint å samarbeide med dem som går TIP. Vi må tenke litt utenom boksen. Jeg kan godt tenke meg å bli ingeniør, sier hun.

Det er noe Terje Aunan like å høre. For det er ikke bare for å forsøke å finne løsning på en problemstilling han og MSP har inngått samarbeid med Leksvik videregående skole.

- Det er viktig å skape interesse for automasjonsfaget. Vi ser viktigheten av å ha kompetansen i bygda. Vi håper dette prosjektet, som varer ut skoleåret, skaper interesse for automotive fag slik at noen av disse elevene tar utdannelse og kommer tilbake som fagfolk hos oss og andre industribedrifter i Leksvik.

- Kjempemessig

TIP-lærer Alvar Aunli ser også nytten av samarbeidsprosjektet mellom skolen og MSP.

- Det er kjempemessig at vi har et slikt samarbeid. Det er kjekt at de får være med på noe praktisk, at de må drive nytenking og at de ser at de gjør noe nyttig. Samarbeid mellom skole og næringsliv er alfa og omega når det gjelder å utdanne gode folk, sier Aunli.

Ole Lund presenterer sitt løsningsforslag.

Etter besøket hos MSP må eleven ta ideene med seg tilbake til klasserom og verksted for å arbeide videre med dem. Kanskje ender prosjektet opp som en ny maskin hos MSP om en stund.