- Departementet innvilger totalt 4 mill. kroner. Tilskuddet må benyttes til tiltak beskrevet i søknaden. Kommunene kan selv prioritere midlene innenfor tiltakene beskrevet i søknaden, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) i brev til Bjugn og Ørland kommuner.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet kunngjorde i april at de stiller 150 millioner kroner til disposisjon til veier og digitaliseringstiltak i kommuner som skal slå seg sammen.

Nå er det klart at Ørland og Bjugn mottar fire millioner kroner. Og får fordele dem som de vil blant de ulike prosjektene de søkte om.

Digital plattform

Hver sammenslåing kan få et maksimalt tilskudd på fem millioner kroner i årets søknadsrunde. Det var det bare to sammenslåinger som fikk. Ørland og Bjugn fikk tredje mest, sammen med 29 andre kommunesammenslåinger som også ble tildelt fire millioner kroner.

Rådmennene i Ørland og Bjugn, som sammen har søkt om midlene til den nye kommunen, søkte om totalt 37,2 millioner kroner til flere ulike prosjekter.

Bevilgningen på fire millioner skal nå disponeres på enten gang- og sykkelvei mellom Botngård og Brekstad, fiber mellom rådhusene, nye mobilmaster, smarttelefoner til alle kommunalt ansatte i den nye kommunen, eller å digitalisere mere av kommunens forvaltning slik at innbyggere kan fylle inn skjemaer på internett når det passer for dem.

Etter fristen

KMD stilte som krav til å få søke på ekstratilskuddet at Stortinget har fattet vedtak om sammenslåing innen utgangen av 2018. Samtidig satte departementet en søknadsfrist til den 1. juni.

Ørland og Bjugn ble først vedtatt tvangssammenslått 8. juni etter at søknadsfristen allerede var utgått.

- Vi har rett til å søke og sendte inn en søknad på overtid. Den ble utarbeidet rent administrativt og ikke med politikerne på grunn av tidssituasjonen. Vi har orientert politikerne så mye det har latt seg gjøre om søknaden med den tiden vi hadde på oss, sier Ørland-rådmann Snorre Glørstad.

- Jeg mener det er fornuftig at man bestemmer hvordan man skal bruke pengene i fellesnemnda for en ny kommune. Det er min mening, og politikerne som bestemmer kan komme til et annet svar. Fellesnemnda vil være et politisk utvalg for begge kommunene, så jeg mener det er naturlig å legge opp til at man behandler saken der, sier han.

Ørland-rådmann Snorre Glørstad ved en tidligere anledning. Foto: arkivbilde

Ferdig til ny kommune

Kommunene er pålagt å ferdigstille tiltakene som finansieres gjennom denne ekstra bevilgningen før oppstarten av den nye kommunen 1. januar 2020. Tilskuddet betales ut til Bjugn kommune i september i år sammen med den vanlige overføringen fra staten.

- Jeg er selvfølgelig glad for at vi får støtte på fire millioner. Vi har store oppgaver foran oss med å binde den nye kommunen sammen. Det hadde ikke skadet om beløpet hadde vært større, men dette er viktige midler vi har god bruk for når vi er i den situasjon vi er, sier Glørstad.

Tidligere har hans motpart i Bjugn, rådmann Emil Raaen sagt til Fosna-Folket at det er viktig at Staten ser at de har en rolle til å bidra til en vellykket start for nye kommuner der tvang er inne i bildet.

Ikke Roan og Åfjord

KMD skriver i en pressemelding at de har mottatt søknader fra alle de 47 sammenslåingene som er vedtatt av Stortinget i kommunereformen.

41 av de 47 sammenslåingene mottok støtte. Blant de seks som ikke fikk midler, er sammenslåingen mellom Roan og Åfjord kommune.

- Det er også en målsetning at så mange sammenslåinger som mulig skal motta tilskudd, skriver departementet i brevene til alle kommunene som får støtte i 2017.