Mens antallet melkeprodusenter går ned går produksjonen i fylket opp. Siste år økte melkeleveransene i Sør-Trøndelag med vel fire millioner liter til i underkant av 149 millioner liter. Antall melkeleverandører derimot gikk ned med 64 til 988 produsenter.

Åfjordsvekst

Økningen i melkeproduksjonen det siste året har vært spesielt sterk i Meldal. Meldal står alene for en økning på 1 mill. liter, noe som utgjør nesten en ¼ av hele økninga i fylket. Åfjord og Selbu er også kommuner med en betydelig vekst i volumet. Prosentvis har økningen i melkeleveransene vært størst i Malvik og Frøya.

Større

Den gjennomsnittlige melkeleveransen per produsent var i Meldal siste år 212 000 liter. For fylket var mengden 149 000 liter per leverandør. Meldal er kommunen med størst gjennomsnittlig produksjon per produsent i fylket. Holtålen og Hitra har den laveste melkeleveransen per produsent i fylket. Begge kommunene hadde i 2012 en nedgang i gjennomsnittsleveransen til i underkant av 100 000 liter per produsent.

Stabilt

Ser en på produksjonsvolumet fra 2002 fram til 2012 har det holdt seg noenlunde stabilt. Økningen i volum fra 2011 til 2012 førte til at det ble produsert noen hundre tusen liter mer enn i 2002.  Tallet på melkeleverandører har siden 2002 nesten blitt halvert. Det var 1 847 leverandører i 2002 og 988 leverandører i 2012. Det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder nedgangen i antall melkeprodusenter. I Meldal har omtrent en tredel av melkeprodusentene slutta de siste ti åra, mens på Frøya har to tredeler av produsentene slutta. For hele fylket er nedgangen på 47 prosent.

Kvoter

Ordningen med omsettelige melkekvoter ble innført i 1997. Som en følge av overproduksjon av melk kjøpte Staten mesteparten av kvotene de første årene. Siden først på 2000-tallet har enkelte bønder hatt mulighet til å kjøpe tilbake melkekvoter fra Staten. Det er hovedgrunnen til at omfanget av melkeproduksjonen har holdt seg nokså konstant.

Ser en på utviklingen i hele leveranseområdet for TINE Midt-Norge, er utviklingen for Nordmøre og Romsdal noenlunde lik utviklingen i Sør-Trøndelag. I Nord-Trøndelag har antallet produsenter gått tilsvarende ned, mens melkeleveransen har økt noe siden 2002.