Vi snakker om landets eldste danseband, som også denne jula vil bli å se og høre rundt om.

Det var Boye Asbjørn Killingberg det hele startet med i 1928. Musikken fikk imidlertid en trang fødsel.

Døde på scenen

- Pappas foreldre var religiøse og syntes lite om at sønnen skulle begynne å spille til dans, forteller dagens ubestridte leder av Killingbergs: Arnstein Boye Killingberg.

Men orkester ble det. Og musikken ble en viktig del av Boye Asbjørn Killingbergs liv. Ja, han spilte like fram til sin død i 1993. Det skjedde sågar på scenen. Etter å ha spilt siste tone av Gjøk-valsen, selve favorittnummeret, la Boye Asbjørn armen oppå trekkspillet og falt død om.

Harald Heide Steen og Erik By

Arnstein Boye Killingberg ble den naturlige leder etter at faren døde. Selv har Arnstein spilt i Killingbergs siden 1964.

- Musikken har helt klart vært og er fortsatt en viktig del av også mitt liv. Killingberg-familien har hele veien stått sentralt i orkesteret, selv om det har vært innom en hel masse andre og musisert, forteller Arnstein.

En opptelling viser at hele 100 musikere har vært innom Killingberg på de 80 åra som har gått. En god del kjendiser er å finne blant gjesteartistene, som Asmund Bjørken, Harald Heide Steen Jr., Lillebjørn Nilsen, Freddy Kristoffersen, Erik By, Ivar Ruste og Arnt Haugen.

Tidlig krøkes

Dagens utgave av Killingberg består av Arnstein Boye Killingberg på trekkspill, kona Grete Killingberg på torader og sang, sønnen Alexander Killingberg på gitar og sang, datteren Ida Christina Killingberg på piano, torader og sang, Truls Halryg på trommer og Svein Arild Bjerkan på bass og sang. Arnstein selv var 13 år da han begynte å spille med gruppa, mens Ida var bare 9 år og Alexander 11 år. Den skal som kjent tidlig krøkes den som god krok skal bli.

Verden som scene

Killingberg er ikke bare å finne på scenen under ulike arrangementer i Fosen. De spiller rundt om i hele Norges land, men Arnstein sier de for det meste spiller fra og med Trøndelag og nordover i landet. I tillegg har de turnert i USA, på Island, Færøyene, Shetland og i Sverige. Dessuten har de årlig spilt i Canada siden 1993 og deltatt på et uttall festivaler siden 1970-tallet og fram til i dag.

- Jeg må ut og spille jevnlig. Det blir slik når man får dette i blodet, medgir Arnstein Boye Killingberg.

Han og kona driver også med musikkopplæring. Over nyttår blir det blant annet nytt kurs for de som vil lære å spille trekkspill. Boye Asbjørn Killingberg drev også med opplæring i ulike instrumenter gjennom mange, mange år.

Hedret

Killingberg ble i år hedret for lang og tro tjeneste innen musikken med Leksvik kommunes kulturpris for 2008. Gruppa selv feiret sitt 80-årsjubielum i august. Da ble alle nålevende som har spilt med gruppa invitert til feiring.

Jula er tida da mange danseband har mye å gjøre. Så også for Killingbergs.

- Det blir ikke så mange oppdrag denne jula. Det er Lysøya tredje juledag, Frøya femte juledag og et oppdrag på Frosta sjette juledag. I tillegg er det mulig det blir noe andre juledag også.

- Og så skal vi spille i kirka, minner Grete Killingberg ektemannen om.

- Ja, ja det blir da litt den jula likevel da, humrer Arnstein Boye Killingberg fornøyd.

Et utvidet Killingberg under navnet Nor-Caha i Canada i 2002.
Det var Boye Asbjørn Killingberg det hele startet med i 1928.
Dagens utgave av Killingberg består av Arnstein Boye Killingberg på trekkspill, kona Grete Killingberg på torader og sang, sønnen Alexander Killingberg på gitar og sang, datteren Ida Christina Killingberg på piano, torader og sang, Truls Halryg på trommer og Svein Arild Bjerkan på bass og sang.
Killingberg under Trøndersk trekkspillfestival 1977.
Killingberg på Fjelltun rundt midten av 1950-tallet. Fra venstre: Rolf øverland, Asbjørn Killingberg, John Brandåstrø og Harald Landsem.
I 1985 ble dette bildet tatt av gruppa.