Fylkesmannen i Trøndelag har gitt Barset felleskommunale vannverk dispensasjon til å legge sjøkabel under Bjugnfjorden. Den seks kilometer lange undersjøiske kabelen utgjør en snau tredel av den nye vannledningen som skal gå fra Brulia i Bjugn kommune, til Lerberen i Ørland kommune.

– Målet med den nye vannledningen er å sikre og styrke vannforsyningen i Ørland kommune, skriver Rambøll.

– Bakgrunnen for ny ledning er leveringssikkerhet og leveringsmengde. Økt kapasitet, altså, sier daglig leder i Barset felleskommunale vannverk, Per Rune Dragesæt, til Fosna-Folket.

Totalkostnaden på 55 millioner kroner dekkes i sin helhet av Ørland kommune.

15 kilometer lang

Den helsveisete PE 355-ledningen skal legges på en slik måte at den i liten grad berører naturmiljøet i det marine verneområdet Kråkvågsvaet - Grandefjæra - Bjugnfjorden. Ledningen skal ikke festes til sjøbunnen, men holdes på plass av tunge lodd som festes til ledningen omtrent hver andre meter.

Det er ikke nødvendig med graving på sjøbunnen, men det vil bli sprengning og graving ved ilandføring av kabelen, på hver side av fjorden. Total lengde på kabelen fra Brulia i Bjugn kommune, til Lerberen i Ørland kommune, er 15 kilometer, der ni kilometer vil ligge på land, og snaut seks kilometer vil ligge under vann.

– Ledningen vil ikke være synlig fra land. Den vil graves ned i strandsonen, sier Dragesæt.

Bjugnfjorden regnes som en gunstig fjord for en vannledning, og Dragesæt tror kabelen kommer til å ligge trygt og godt på sandbunnen, godt beskyttet for både bølger og is.

Den totalt 15 kilometer lange vannledningen går fra Brulia i Bjugn kommune, til Lerberen i Ørland kommune. Foto: Statens kartverk/Barset interkommunale vannverk

Dispensasjon

På vegne av tiltakshaver Barset felleskommunale vannverk har Rambøll søkt om dispensasjon til å krysse Bjugnfjorden under vann. «Det er en viktig samfunnsinteresse å bedre vannforsyningen til Ørland kommune og valgt trasé er ansett for å være den beste traséen for formålet,» står det i søknaden.

«Ledningen i Bjugnfjorden er en del av en ny overføringsledning mellom Brulia vannbehandlingsanlegg og Lerberen høydebasseng,» står det i søknaden som er sendt til Trøndelag fylkeskommune på bakgrunn av bestemmelser i forurensingsloven.

Det er ikke sendt ut nabovarsel til berørte naboer, men berørte grunneiere har fått orientering om prosjektet.

– Noen grunneiere får ledningen på sin eiendom. Det har vært noen spørsmål om vannledningen, men folk har vært forståelsesfulle.

Det vil, ifølge Dragesæt, være minimum 120 centimeter overdekning etter at ledningen er gravd ned.

– Målet er å legge kabel ned til Mølnargården i løpet av 2018, men hvis vi er heldige rekker vi kanskje å legge kabel under Bjugnfjorden før årsskiftet også, sier han.

Oppdraget med å legge kabelen legges ut på anbud etter påske, og arbeidet skal være avsluttet omkring årsskiftet 2020 til 2021.

Per Rune Dragesæt, daglig leder i Barset felleskommunale vannverk, viser traseen til den nye hovedvannledningen. Foto: Jakob Ellingsen

Leveringssikkerhet

Hele dagens vannledning - som ble bygd tidlig på 80-tallet - ligger på land, og vil også i fremtiden være operativ, slik at den nye kabalen vil forsterke leveringssikkerheten av drikkevann i Ørland kommune.

Ifølge Folkehelseinstituttets helsebarometer, som Fosna-Folket tidligere har presentert, har drikkevannet i Ørland kommune i dag en høy grad av leveringsstabilitet og hygienisk kvalitet.

– Hvordan merker man om vannet er dårlig?

– Det er jo slik at bakterier smaker ikke noe. Men det kan være lukt, brunfarge og grums. Da vil det i så fall være grunn til å sjekke opp nærmere.

Ifølge Dragesæt bruker vannet litt under ett døgn på å transporteres fra vannbehandlingsanlegget, der vannet lant annet fargebehandles og filtreres, til for eksempel Fosna-Folkets tappekran på Brekstad.

I løpet av ett år leverer Barset felleskommunale vannverk 2,3 millioner kubikk med vann til Bjugn og Ørland kommuner.

– Det er i dag en rimelig stabil vannforsyning til begge kommuner, men det hender jo selvfølgelig at en ledning bryter sammen, og må repareres, sier Dragesæt.